Hormonii sunt mesageri chimici care controlează toate funcțiile corpului nostru. Cele mai cunoscute sunt, fără îndoială, cele asociate cu stresul, creșterea sau sexul, totuși există altele care pot afecta direct acumularea de grăsime în corpul nostru.
Înțelegerea modului în care funcționează hormonii, pentru a modifica anumite obiceiuri alimentare pentru a le favoriza funcțiile, ne poate ajuta să eliminăm câteva kilograme în plus. Insulina, cortizolul și leptina, de exemplu, sunt cei mai importanți hormoni care, din diverse motive, ne pot afecta și silueta.
Insulina, cea mai mare parte asociată cu controlul diabetului, determină dacă zahărul din sânge trebuie utilizat imediat pentru energie sau stocat sub formă de grăsime.
Ceea ce mănânci îți afectează direct nivelul de insulină. Consumul de prea mulți carbohidrați, de exemplu, duce la o creștere a insulinei care, nefiind absorbită de celule, este transformată în grăsime.
Pentru a controla nivelul de insulină consumați mese mici de legume, carne slabă și cereale bogate în fibre la fiecare 2-3 ore.
Cortizolul, asociat cu stresul, are acțiune directă asupra nivelului de zahăr din sânge, reglează metabolismul și echilibrul sare/apă.
Când suntem stresați, cortizolul determină organismul să acumuleze grăsime în jurul organelor vitale. Pentru a regla nivelul de cortizol, încercați să faceți mișcare, mâncați încet și reduceți consumul de cofeină.
Leptina este hormonul foamei, direct legat de grăsimea corporală. Acest hormon este eliberat de celulele adipoase și poate avea un efect pe termen lung asupra cantității de alimente necesare corpului nostru pentru a se simți sătul.
Cel mai bun mod de a menține leptina la niveluri sănătoase este evitarea zahărului și a alimentelor procesate.