Sarbatoarea Pastelui

Cum se aprinde Sfânta Lumină la Sfântul Mormânt

 

 

 

 

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au vrut să știe cum se aprinde Sfânta Lumină la Sfântul Mormânt. Citiți aceste rânduri și veți înțelege totul despre cea mai mare minune a zilelor noastre…

Sfânta Lumină se aprinde doar la ortodocși

De-a lungul secolelor, Sfânta Lumină se aprinde doar la ortodocși, ca o dovadă de netăgăduit că aceștia păstrează vie credința apostolică. Aceasta se aprinde în Sâmbăta Mare, între orele 12.30-13.30, în timpul Vecerniei Mari.

În Vinerea Mare însă, după ce este citit Prohodul, câțiva polițiști necreștini, un arab, un turc și o persoană din partea statului Israel verifică toate obiectele din interior să nu aibă vreo sursă de foc, și îl controlează pe însuși arhiereul grec care presară vată pe mormântul Domnului.

Ulterior, sunt stinse toate luminile și se pecetluiește ușa Sfântului Mormânt cu doua mari peceți, benzi de pânză albă cu ceară și sigilii la capete, în formă de X.

Urmează momentul procesiunii iar în biserică, slujitorii, cu Patriarhul în frunte se vor opri în fața Sfântului Mormânt pecetluit. Acesta va fi înconjurat pe partea dreaptă, de trei ori, apoi Patriarhul cu toti slujitorii se retrag în altarul bisericii ortodoxe de vizavi și așteaptă.

În același timp, credincioșii țin în mână un mănunchi de 33 de lumânări albe, legate între ele. În jurul orei 12, patriarhul se dezbracă și rămâne doar în stihar alb, urmând să fie condus de doi diaconi în fața Sfântului Mormânt și desigilează ușa acestuia prin ruperea peceților. Intră în prima încăpere, numită Capela

Îngerului, apoi în cea de-a doua încăpere și îngenunchează în fața lespedei Sfântului Mormânt. Se sting toate lumânările, candelele, luminile, iar după vreo 20 de minute de rugăciune deplină, se observă o lumină puternică, ca un fulger, care coboară în zigzag prin cupola mare a Bisericii, apoi ajunge pe lespedea Mormântului și aprinde vata presărată deasupra.

Patriarhul adună cu mâinile vata aprinsă de o flacără galben-verzuie, care timp de câteva minute nu arde și o pune în două cupe de aur cu găuri și iese în Capela Îngerului. Ulterior aprinde două buchete de 33 de lumânări, pe care le dă pe două ferestre mici, la cei doi diaconi ortodocși.

Apoi patriarhul iese în fața Sfântului Mormânt cu cele două făclii aprinse și strigă de trei ori: “Veniți de luați lumină!”.

 

Sursa: Respect și prietenie