Ingrediente:
Aluat:
- 500 g făină simplă
- 5 g praf de copt
- ½ lingurita sare
- 200 g zahăr pudră
- 250 g unt (sau margarina)
- 5 gălbenușuri de ou
Crema:
- 88 g budincă de căpșuni
- 500 ml lapte
- 8 linguri de zahar
- 450 g smantana
- 15 g zahăr vanilat
- 5 albusuri
Mod de preparare:
Într-un castron, amestecați 500 g făină simplă, 5 g praf de copt, ½ linguriță sare și 200 g zahăr pudră. Adăugați 250 g unt înmuiat și 5 gălbenușuri de ou.
Se framanta pana se formeaza un aluat omogen. Împărțiți într-o parte mai mare și mai mică.
Se pregateste aluatul pentru prajitura cu grilaj
Tapetați o tava de copt cu hârtie de copt. Întindeți cea mai mare parte din aluat și puneți-o în tava de copt, creând un chenar.
Se incinge 200 ml lapte intr-o cratita si se adauga 88 g budinca de capsuni cu 8 linguri de zahar. Gatiti, amestecand continuu, pana cand budinca se ingroasa.
Se adauga apoi restul de lapte (300 ml) si se lasa sa se raceasca.
Adăugați 450 g smântână și 15 g zahăr vanilat în budinca răcită. Bateți 5 albușuri spumă și amestecați-le ușor în amestecul de budincă.
Se toarnă crema peste aluatul pregătit. Dintr-o porțiune mai mică de aluat faceți o rețea și puneți-o deasupra budincii.
Tort cu zabrele original
Se da la cuptorul preincalzit la 180°C si se coace 35-40 minute pana devin aurii.
Dupa copt, lasam prajitura sa se raceasca. Cel mai bine este feliat a doua zi, când este ușor umed și aromele se amestecă.
Pofta buna!