Sarbatoarea Pastelui

Drob de miel in prapur, reteta traditionala

 

 

 

 

Drobul de miel este preparatul culinar specific românesc care nu lipsește în general, de la nici o masă de Paște. Am citit mai demult că specialiștii în nutriție sunt de părere că este un preparat foarte sănătos și are un conținut caloric redus. De aceea poate fi aperitivul perfect pentru masa specială de Paște.

Ingredientele principale pentru orice drob sunt măruntaiele (inimă, ficat, plămâni, rinichi), multe verdețuri (ceapă, usturoi, pătrunjel, mărar), ouă (crude și fierte) și condimente (sare, piper). În aceste condiții, cei care nu consumă carne de miel pot prepara acest drob din alt fel de carne (pasăre, porc).

Pentru iubitorii și amatorii de carne de miel însă, acest preparat este incredibil de gustos, aromat, foarte, foarte bun, unic ca și gust, îmi permit să spun.

Deși toate gospodinele știu să pregătească această minunăție românească, am să vă spun și rețeta mea, pe care am preluat-o cu drag de la mama.

 

Ingrediente: 

(pentru 1 drob de mărimea unui chec)

  • măruntaie de la un miel (inimă, ficat, rinichi, plămâni) – aprox. 0,5 kg
  • 1 prapur miel (membrana care învelește organele)
  • 3- 4 ouă crude (depinde de mărime)
  • 3-4 ouă fierte (opțional, pentru ornat – numărul lor depinde de mărimea tăvii)
  • 1 lingură smântână
  • 1 legătură mare pătrunjel
  • 1 legătură mărar
  • 2 legături ceapă verde
  • 2 legături usturoi verde
  • unt pentru uns tava
  • sare, piper (după gust

 

Mod de preparare:

-Se curăță și se spală foarte bine (în mai multe ape) prapurul de miel și se lasă în apă rece (pentru a ieși mirosul pronunțat de miel) până pregătim compoziția de drob.

-Se curăță, se spală cu grijă și foarte bine organele de miel (inima se taie în două și se curăță de sânge, ficatul se taie în 2 – 3 bucăți, rinichii se taie în două, plămânii de asemenea se taie în câteva bucăți mai mici și se înțeapă), apoi se pun la fiert în apă rece cu sare. Atenție! Trebuie să aveți grijă să mai amestecați din când în când, pentru că ficatul se lasă către fundul vasului și are tendința să se lipească!

-După ce au dat câteva clocote se aruncă apa maronie cu spumă, se clătesc organele și se pun la fiert din nou în apă curată puțin călduță, cu sare pentru cca. o oră. (Nu uitați să mai amestecați!)

-Se pun cele 3-4 ouă la fiert pentru ornat și se fierb ”ouă tari”, pentru cca 7-8 minute după ce apa a început să clocotească.

-Ouăle fierte se curăță și se dau deoparte.

-Cât fierb organele ne ocupăm de verdețuri: se curăță, se spală și se taie foarte mărunt ceapa verde, usturoiul verde, mărarul și pătrunjelul. (La ceapa și usturoiul verde se taie inclusiv frunzele).

-După ce organele sunt fierte se scot cu ajutorul unei palete, se pun la scurs într-o sită și se lasă să se răcească.

-După ce organele s-au răcit, în funcție de timpul disponibil, răbdare și preferință, se poate proceda în mai multe moduri și anume:

  •  fie se dau toate organele prin mașina de tocat carne
  •  fie se taie mărunt în cubulețe mici toate organele (iese mai aspectuos, așa);
  •  fie doar o parte din bucățile de inimă, rinichi și ficat le tăiem mărunt pentru a da un aspect ”mozaicat” frumos drobului, iar restul dăm prin mașina de tocat carne;

-Organele mărunțite după preferințe le punem într-un castron/ vas mai mare.

-Peste organe se adaugă toate celelalte ingrediente, respectiv verdețurile tocate mărunt, ouăle crude (pe care le-am amestecat înainte), smântâna, sare, piper (după gust) și se amestecă, frământând compoziția de drob bine, până aceasta se omogenizează.

-Se pregătește tava de copt (eu folosesc forma de chec). Se unge puțin cu unt, se întinde prapurul (bine scurs de apă în prealabil) în formă (”se îmbracă” tava pe interior, practic) astfel încât să rămână suficient pe margini, pentru a putea fi apoi întors peste umplutură.

-Se pune jumătate din umplutura de drob în tavă peste prapur, se presează bine cu o lingură, se așează ouăle fierte întregi (sau jumătăți, după preferință), se adaugă restul de drob, se presează bine (cu atenție să nu deformați ouăle), se uniformizează astfel încît stratul să aibă aceeași grosime, se întorc marginile prapurului deasupra, astfel încât drobul la final să fie ”îmbrăcat” cu prapurul.Imagini pentru Drob din miel

-Se bagă tava în cuptorul încins la 180° și se coace drobul cca 1 oră (depinde de cuptor și programul folosit) până când acesta este frumos rumenit și se desprinde singur de pe margini.

-Când drobul este copt se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă.

-Drobul de miel se consumă rece și se feliază înainte de servire. Se poate consuma la aperitiv cu muștar, alături de ceapă verde, usturoi, ridichi, etc.

Notă:

-Secretul pentru un drob deosebit de gustos stă în folosirea a cât mai multor verdețuri…deci: multă, multă verdeață = drob delicios.

-Dacă doriți un drob mai tare, mai legat puteți pune mai multe ouă, iar dacă doriți un drob mai pufos, în compoziția de drob puneți numai gălbenușurile, iar albușurile le puneți la sfârșit după ce le-ați bătut separat cu puțină sare, spumă tare. Incorporați spuma de albușuri încet, cu ajutorul unei palete cu mișcări circulare, verticale, de sus în jos.

– Dacă nu aveți prapur, sau nu doriți să-l utilizați din cauza mirosului pronunțat de miel, mai  puteți să:

  • utilizați pesmet: se tapetează tava cu unt și pesmet, iar deasupra drobului (nu este obligatoriu) puteți presăra puțin pesmet;
  • utilizați foi de plăcintă: se întind 3 – 4 foi de plăcintă unse cu ulei/unt între ele și se tapetează forma cu ele lăsând marginea mai mare pentru a acoperi drobul. După ce se pune compoziția de drob, se acoperă cu marginile din foi de plăcintă,se unge drobul cu ulei, apoi se dă la cuptor.

 

Pofta buna!

Sursa: Vicky’s Recipes