Desert

Dulceata de gutui, o conserva aromata pentru camara de iarna

 

 

 

 

Este momentul perfect pentru a prepara dulceata de gutui. Aceste fructe aromate si pline de vitamine sunt in plin sezon de coacere si sunt numai bune pentru a prepara conserve delicioase.

Iata o reteta de dulceata de gutui pe care iti vei dori sa o prepari an de an.

 

Ingrediente:

3 kg gutui rase pe razatoarea mare

3 kg zahar

2 litri apa

150 ml suc de lamaie, proaspat stors

coaja proaspat rasa de la o lamaie

 

Mod de preparare:

Intr-o oala incapatoare adauga apa si las-o sa dea in colocot. Adauga apoi gutuile date prin razatoare, zeama si coaja de lamaie si amesteca bine. Lasa totul sa fiarba, amestecand din cand in cand pana ce gutuile incep sa se inmoaie.

Adauga apoi zaharul si lasa compozitia sa fiarba pana cand zeama se ingroasa (aproximativ 30-50 de minute).

Pentru a verifica daca este gata, toarna cateva picaturi de dulceata pe o farfurioara rece. Daca acestea nu curg, dupa ce ajung la temperatura camerei, inseamna ca dulceata este gata.

Pune dulceata fierbinte in borcane curate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fundul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei. In acest fel borcanele se vor vida fara a fi nevoie sa le pui la cuptor, sau sa le fierbi.

Poti pastra dulceata in camara timp de un an.

Cum se serveste dulceata de gutui

Dulceata de gutui poate fi servita la micul dejun, pe paine prajita cu unt sau o poti folosi la prepararea prajiturilor. Poate fi folosita cu succes si ca umplutura pentru diverse fursecuri ori biscuiti.

 

Pofta buna!

 

 Sursa