Ingrediente:
- Prune fără sâmburi 3 kg
- zahăr 1,5 kg
- Cacao 100 gr
- Ciocolata neagra 100 gr
- zahăr vanilat 10 gr
Modul de preparare:
1. Luăm prune cu un sâmbure, le spalam dupa care separam samburii de pulpa, de preferinta coate dar ferme. Tăim prunele în patru părți.
Puneți imediat într-o tigaie mai largă din oțel inoxidabil cu fund gros sau un lighean special.
Se presară zahăr în straturi. Zahărul se ia în proporție de 500 g la 1 kg de prune.2. Lăsați pruna 3-4 ore pentru a elibera sucul.
3. Punem tigaia pe aragaz. Amestecați cu grijă totul de la margini până la centru cu o spatulă de silicon, fara a zdrobi bucatile de prune.
Se aduce la fierbere la foc mediu. Se lasa la racit 3-4 ore, se poate peste noapte.
În timp ce pruna se răcește, amestecați-o de mai multe ori, scufundând-o în sirop.
4. Pune tigaia pe aragaz pentru a doua oară. Aduceți la fierbere, reduceți puterea aragazului și gătiți timp de 5 minute. Se lasa la racit.
După ce pruna s-a răcit, o poți lăsa o zi la frigider, astfel încât va absorbi mai bine siropul.
5. Se toarnă 100 g de cacao într-o sită și se cerne într-un castron separat. Adăugați câteva linguri pline de sirop de dulceață, turnați peste un plic de zahăr vanilat.
Se amestecă bine până la o masă omogenă.
6. Turnați masa de ciocolată în dulceață de prune preparata. Se încălzește la foc mediu, se amestecă ușor.
Inainte de fierbere se mai pune in dulceata 100 de grame de ciocolata. Se mai fierbe, din momentul fierberii inca 10 minute.
Dulceata ar trebui sa clocoteasca putin. Nu indepartam spuma, la o asemenea fierbere nu este suficienta si dispare de la sine la amestecare.
7.Puneti gemul in borcane sterilizate, acoperiți cu capace fierte pe care le răsuciți bine. Se lasa la racit, se pastreaza la temperatura camerei.
Pofta buna!