Remedii naturiste

Elixir antimicrobian din cimbru și oregano – util în infecții puternice

Elixir antimicrobian din cimbru și oregano – util în infecții puternice

Acest elixir antimicrobian din cimbru și oregano este un remediu natural bun de avut în casă. Îl puteți pregăti vara pentru al putea folosi în sezonul primiți când se înmulțesc virusurile și bacteriile.

Cimbrul, oregano, busuiocul, echinacea, socul ,mușețelul, gălbenelele, salvia, rozmarinul – acestea sunt doar câteva din plantele care nu trebuie să lipsească din casă.

Elixir de cimbru si oregano

Au proprietăți imunostimulatoare și antimicrobiene și pot fi utile în numeroase boli și probleme de sănătate. Le puteți usca și conserva ca atare, sau sub formă de tinctură, sirop, ulei, alifie etc.

Cimbrul (Thymus vulgaris)

Cimbrul este o plantă medicinală puternică. Are efecte antibacteriene, antivirale și antifungice. Un trio reușit împotriva patogenilor dăunători!

Este de asemenea un diaforetic și febrifug natural. Acest lucru înseamnă că stimulează transpirația și contribuie la scăderea febrei.

Cimbrul este, mai presus de toate, un foarte bun remediu expectorant. Are și acțiune decongestionantă, ajutând la subțierea mucusului și la eliminarea lui.

De asemenea, are efect antispasmodic la nivelul aparatului respirator, efect prin care calmează accesul de tine.

La fel de des este folosit în problemele digestive: flatulență, gaze, balonare, crampe, indigestie.

Mai puțin cunoscute sunt proprietățile sale relaxante și tonice la nivelul sistemului nervos. Combate depresia și anxietatea. Nu trebuie folosit în paralel cu alte medicamente sedative sau tranchilizant.

Cimbrul stimulează circulația sângelui la creier și susține funcția

Oregano (Origanum vulgare)

La fel ca cimbrul, oregano luptă eficient contra microbilor de tot felul, de la bacterii și virusuri, până la ciuperci și protozoare.

Această plantă aromatică este de asemenea decongestivă și antispasmodică la nivel respirator. Favorizează expectorația și eliminarea excesului de mucus.

Contribuie la relaxarea sistemului nervos grație efectelor sale antidepresive, anxiolitice și nervine.

Acțiunea sa antispasmodică se răsfrânge și la nivelul aparatului digestiv.

Nu consumați cimbru și oregano dacă sunteți însărcinată.

Elixirul înseamnă, în termeni simpli, extracție alcoolică a substanțelor active din plante, la care se adaugă miere sau alt îndulcitor. Altfel spus, este o tinctură dulce.

Are efect mult mai puternic și mai rapid decât ceaiul. În plus, rezistă mai mult timp.

Elixirurile sunt gustoase și mai ușor de consumat, inclusiv de copii care au ajuns la vârsta la care pot consuma mici de alcool (în scop medicinal).

Elixir din cimbru și oregano – rețetă

Când pregătiți un elixir, păstrați proporția de 5 la 1 plante – alcool.

Ingrediente

  • 500 ml de alcool (votcă sau brandy)
  • 170 g de miere
  • 45 g de cimbru proaspăt (sau 30 g de cimbru uscat)
  • 45 g de oregano proaspăt (sau 30 g de oregano uscat)

O regulă mai simplă este aceasta: dacă folosiți plante proaspete, umpleți borcanul cu flori tocate mărunt. Dacă folosiți plante uscate, umpleți borcanul pe jumătate cu plantele mărunțite.

Metodă de pregătire

Înlăturați tulpinile și păstrați doar frunzele. Tocați-le mărunt și puneți-le în borcan, respectând instrucțiunile de mai sus. Adăugați mierea și amestecați cu un băț sau o lingură de lemn.

Așteptați să se așeze mierea, apoi umpleți complet borcanul cu alcool. Amestecați și lăsați din nou să se așeze. Dacă mai este nevoie, completați cu alcool.

Decupați sau bucată de hârtie de copt pe măsura capacului pentru ao așeza pe gura borcanului înainte să puneți capacul. Acest lucru va împiedica erodarea capacului de către alcool.

Etichetați borcanul cu date și numele preparatului. Lăsați borcanul să stea puțin cel puțin 2 luni într-un loc întunecos. Dacă folosiți plante uscate, perioada de macerare trebuie să fie mai mare, de circa 3 luni.

Strecurați tinctură și păstrați-o în sticluțe închise la culoare.

Mod de administrare

Se poate lua câte 1 linguriță din acest elixir, de 4 ori pe zi. Doza pentru copii este de ½ linguriță pe zi, de 3 ori pe zi.

În răcelile mai ușoare se poate folosi siropul sau tinctura de fructe de soc sau de echinacea. Însă în infecțiile mai puternice, se poate apela la acest elixir de cimbru și oregano.

Evitați să luați acest preparat dacă urmați un tratament medicamentos sau suferiți de o boală cronică. Nu este indicat în sarcină și alăptare.

 

  Sursa