Încă 5 ani în urmă persoanele care aveau poze ”selfie” pe profilul de pe siturile de socializare erau considerate ciudate. Ei bine, în prezent dacă nu ai un ”selfie” deja tu ești ciudat…
Avalanșa de ”selfie” este de neoprit. Toate siturile de socializare sunt îmbâcsite până la saturație cu ”selfie”. ”Selfie” a devenit o realitate și o normă cotidiană.
Însă specialiștii nu sunt deloc optimiști. Asociația Psihiatrilor Americani a realizat recent un studiu cu rezultate uimitoare.
Psihologii au propus o denumire pentru această manie de a te fotografia pe tine însuți și a posta ulterior pozele pe rețele – selfie fetiș. Astfel propria ta imagine este un fetiș în cadrul obsesie pentru ”selfie”
Necesitatea fundamentală de a face selfie specialiștii o explică prin nevoia de a umple un gol și o lipsă de personalitate. De asemenea este o modalitate de a mări respectul pentru propria persoană, respect care în acest caz este foarte redus. Selfie devine ca un drog care trebuie folosit mereu pentru a amăgi conștiința că sunt important și că reprezint ceva ca om.
Psihologii au identificat 3 nivele de tulburare pentru amatorii de selfie:
- Selfie-fetiș marginal– este atunci când îți faci minim 3 selfie pe zi dar nu le postezi pe rețelele de socializare. Acești oameni sunt la limita dintre normalitate și tulburare psihică.
- Selfie-fetiș acut – este deja o formă de tulburare care presupune că cele minim 3 selfie pe zi ajung toate să fie postate pe rețele.
- Selfie-fetiș cronic – în acest caz persoana nu se poate simți bine dacă nu face selfie în fiecare oră și nu le postează. Această persoană poată să necesite îngrijiri medicale, până la internare.
Psihologii spun că în loc să facem selfie pentru a ne umple golurile de personalitate și respect, cel mai bine este să începem să facem ceva cu adevărat bun pentru viața și persoana noastră. Selfie doar creează iluzia de personalitate și importanță, iluzie care dispare foarte rapid astfel încât avem nevoie de selfie în fiecare oră pentru a menține mereu acest miraj.
Însă o asemenea abordare nu va face decât să dobândim tulburări psihice și depresie. Ceea ce real trebuie să facem pentru a ne umple golurile de personalitate și respect este să ne dezvoltăm și să facem realizări cu care real ne putem lăuda și pentru care alții se ne aprecieze la modul just. Adică, trebuie să înlocuim iluzia de importanță proprie cu realitatea de importanță proprie. Dar oare câți sunt în stare să înțeleagă asta…
Sursa: medicinanaturista