Ingrediente:
300g ficat de porc,
100g unt,
3 cepe albe,
1 ardei iute foarte picant,
3-4 catei de usturoi,
1 pahar coniac,
1 ciorchine de struguri albi,
sare.
Mod de preparare:
Topeste intr-o tigaie mai inalta sau wok 50g unt, pune ardeiul iute, usturoiul zdrobit, ceapa taiata rondele si ficatul taiat bucati. Eu l-am lasat in lapte peste noapte si a fost foarte, foarte, foarte fraged!!!
Pune sare, dupa gust, si prajeste totul circa jumatate de ora, amestecand continuu, stropind, din cand in cand, cu coniac (ai grija cand pui coniacul, pentru ca vaporii pot lua foc). Eu nu am avut coniac, am folosit whisky.
Spala strugurii, taie boabele in doua si scoate-le semintele. Ia tigaia cu ficat de pe foc, lasa-l sa se racoreasca si adauga boabele de struguri. Amesteca si lasa sa se intrepatrunda aromele.
Pune topit untul ramas in tigaia cu ficat si struguri, amesteca totul bine si lasa sa se raceasca.
Transfera compozitia intr-un vas ceramic termorezistent, acopera-l cu folie transparenta si pune-l la frigider pentru cel putin doua ore. Eu am pus ficatul in doua vase de portelan, ramas mult mai putin dupa ce mustaciosul a gustat, initial, apoi a dat iama in wok .
Serveste terina decorata cu patrunjel-eu am avut frunze de telina- alaturi de o salata de andive. Eu n-am gasit andive. Si am reincalzit putin terina inainte de a o manca.
Sugestie:
Poti servi terina cu o garnitura de ceapa rosie taiata rondele, sotata cu 1/2 pahar de vin rosu dulce si aromat, o foaie de dafin si piper negru.
Pofta buna !
Sursa :Pe masa din bucatarie