Toată lumea ştie poezia (ADEVĂRATĂ de altfel) cu “FRUCTELE şi LEGUMELE sunt cele mai sănătoase pentru organism”. Chiar sunt! Însă contează foarte mult şi CUM le mâncăm. Redau nişte informaţii dintr-o prezentare powerpoint primită pe mail despre cum trebuie mâncate fructele în viaţa de zi cu zi pentru a avea parte cu adevărat de o alimentaţie şi o viaţă sănătoasă. (poate cineva care se pricepe mai bine la medicină/alimentaţie ar putea să confirme informaţiile de mai jos).
Ideea de bază este să mâncaţi fructe în aşa mod încât NICIODATĂ să nu se întâlnească în stomac fructele cu alte tipuri de alimente. Pentru asta, trebuie să mâncaţi fructe cu cel puţin 20-30 minute ÎNAINTE de masă şi la cel puţin o oră-două DUPĂ masă (timpii exacţi depind de rapiditatea metabolismului fiecăruia – cât de repede se digeră hrana după ingerare). Ideea e să nu băgaţi fructe peste mâncare nedigerată complet şi să nu băgaţi mâncare peste fructe nedigerate complet! Şi vă mai dau un sfat: mestecaţi hrana (indiferent de tipul ei) până când devine o pastă în gură. Vă veţi sătura mai repede, veţi mânca mai puţin, vă va ţine de foame mai mult timp etc. Iată şi prezentarea despre fructe:
Mâncaţi fructe pe stomacul gol ! Dr. Víctor Javier Chávez Sánchez
• Fructul este un aliment ideal, corpul are nevoie de minim de energie pentru a-l digera şi a oferi corpului dumneavoastră o rentabilitate maximă.
• Este singurul aliment care pune creierul la muncă.
• Fructele sunt compuse în principal din fructoză (care poate fi uşor convertită în glucoză), restul este compus în principal din apă (90-95%).
• Acest lucru înseamnă că fructele curăţă şi hrănesc corpul dumneavoastră în acelaşi timp
• Singura problemă cu fructele este faptul că cei mai mulţi oameni nu ştiu cum să le mănânce pentru a asimila în mod eficient nutrienţii din ele.
• Trebuie ca INTOTDEAUNA sa mâncăm fructele pe stomacul gol!
• De ce ? Detalii în continuare:
• Motivul este că fructele nu sunt digerate in stomac, ci în intestinul gros.
• Fructele trec rapid de stomac şi ajung în intestin, unde işi eliberează sucurile.
• Dar dacă există carne, cartofi sau amidon în stomac, fructele sunt prinse aici şi încep să fermenteze.
• Dacă aţi mâncat un fruct ca şi desert după cină şi petreceţi restul nopţii cu greutate în stomac şi un gust neplăcut în gură, este pentru că nu aţi mâncat corect.
• Trebuie să mâncăm întotdeauna fructele pe stomacul gol!
• Nu trebuie să beti sucuri de fructe din cutii sau recipiente de sticlă.
• De ce?
• Mai întotdeauna sucul din conserve este încălzit în timpul procesului de producţie şi structura sa iniţială devine acidă, şi are în plus adăugaţi conservanţi.
• Care este cea mai bună afacere pe care poti s-o faci?
• Cumpara-ţi un storcător de fructe. Vei putea să bei sucul extras cu storcătorul, numai din fructe proaspete, pe stomacul gol.
• Sucul este digerat atât de repede ca veti putea mânca un snack după doar 15-20 de minute.
• Dr. William Castillo, şeful de cardiologie al celebrei clinici Framington din Massachusetts, a declarat că fructele sunt cele mai bune alimente pe care le putem mânca pentru a ne proteja contra bolilor de inimă.
• El spune că fructele contin bioflavonoide, care impiedică îngrosarea sângelui şi blocarea arterelor.
• De asemenea ele întăresc vasele capilare, vasele capilare fragile fiind aproape întotdeauna cauza hemoragiilor interne şi a crizelor cardiace.
• Un singur lucru vreau să păstraţi mereu în minte când vă gandiţi la fructe:
Cum începeţi ziua? Ce mâncaţi la micul dejun ? Credeţi că e o idee bună să vă daţi jos din pat şi să vă umpleţi stomacul cu o cantitate imensă de alimente (în principal cafea, paine şi unt), care vă vor lua toată ziua sa le digeraţi ?
Bineînţeles că nu…
• Aveţi nevoie de o cantitate mică de alimente uşor de digerat, fructe pe care corpul le poate absorbi rapid şi care vor ajuta la curaţarea acestuia.
• Dimineaţa, în timpul zilei, sau când este posibil şi confortabil, nu mâncaţi altceva în afară de fructe proaspete şi sucuri de fructe făcute pe loc.
• Faceţi astfel cel puţin până la prânz, în fiecare zi.
• Cu cât mai mult timp veţi avea în corp doar fructe, cu atât ele vor fi mai eficiente în purificare.
• Dupa ce vă veti schimba acest obicei de a vă umple corpul cu alimente la începutul zilei, veţi experimenta o explozie de vitalitate şi energie atât de intense încât vi se va părea incredibil. Încercaţi timp de 10 zile şi veţi constata singuri.
• Chinezii şi japonezii beau ceai fierbinte (de preferat ceai verde), în timpul mesei
• Nu beţi niciodată apă de la gheaţă sau băuturi cu gheaţă în timpul mesei!
“Băuturile îngheţate consumate în timpul sau după masă vor solidifica substanţele grase din produsele alimentare, fapt care va încetini digestia. Ele vor reacţiona cu acidul gastric şi vor fi absorbite de intestin mai repede decât alimentele solide, mobilizand intestinul şi făcând ca substanţele grase să rămană aici mai mult timp.
• Serviţi un ceai fierbinte sau chiar apă fierbinte după masă! Pe lângă că va uşura digestia şi va înmuia grăsimile care vor fi evacuate mai repede, vă va ajuta de asemenea să pierdeţi din kilograme.
Sursa : CE-I CU NOI?