Ingrediente:
Aluat:
- 5 albusuri + 1/4 lingurita sare
- 100 g zahăr granulat
- 1 lingurita extract de vanilie
- 5 galbenusuri + 50 g zahar granulat
- 50 g ulei vegetal
- 100 g faina de prajitura
- 20 g cacao pudră
- 1/4 lingurita praf de copt
- 45 ml lapte
- 1 lingurita extract de vanilie
Crema:
- 400 g smantana pentru frisca
- 60 g zahăr pudră
- un praf de sare
- 5 g cacao pudră
- 1/2 lingurita extract de vanilie
Glazură:
- 135 g smantana fierbinte pentru frisca
- 150 g ciocolată semidulce
- 15 g unt nesarat
Mod de preparare:
1. Aluat: Se adauga sare intr-un castron cu albusuri – se bate si se adauga treptat zaharul in timp ce se bate. Bateți până se întărește.
2. Se toarnă zahărul în vasul cu gălbenușurile și se bate până se devine ușor. Adăugați treptat uleiul în timp ce amestecați – bateți până se omogenizează, apoi turnați în spuma de albușuri bătute. Se amestecă bine.
3. La final, turnați ingredientele uscate cernute amestecate în bol în 2 etape: făină de prăjitură, praf de cacao și praf de copt – amestecați bine și adăugați laptele și asezonați cu extract de vanilie – amestecați bine.
4. Apoi turnați aluatul rezultat pe o foaie de copt tapetată cu hârtie de copt și coaceți în cuptorul preîncălzit pentru 35-40 de minute la 160 °C.
Dupa copt, intoarcem aluatul pe un gratar si il lasam sa se raceasca.
5. Smântână: Se toarnă smântâna pentru frișcă într-un castron mare, se presară zahăr pudră și se adaugă un praf de sare.
Se condimentează cu cacao și extract de vanilie – se bate și apoi se amestecă bine. Crema este gata!
5. Scoateți aluatul răcit din tava de copt și tăiați-l în 3 părți egale.
6. Asamblare: Intindeti crema pregatita pe prima bucata de aluat, acoperiti cu a doua bucata de aluat si repetati procedeul.
Întindeți smântâna rămasă pe părțile laterale ale prăjiturii și puneți la frigider pentru 1 oră pentru a se întări.
7. Glazură: Se toarnă frișca pentru frișcă într-un bol, se adaugă ciocolata semidulce și untul – se amestecă și se topește la cuptorul cu microunde sau pe baie de apă.
8. Odată întărit, înfășurați tortul în folie alimentară, turnați glazură de ciocolată peste suprafață și puneți la frigider pentru 1-2 ore să se întărească.
9. După 2 ore, scoateți tortul din frigider, ungeți părțile laterale ale tortului cu glazura de ciocolată rămasă. Modelați modele de grilă pe suprafața prăjiturii și puneți la frigider timp de 1 oră pentru a se întări.
10. La sfarsit, taie-l cubulete si serveste-l cu drag, mult gust si eleganta.
Pofta buna!