Flori si gradina

Hortensia. Minunea verii, o planta deosebit de decorativa- Plantare, inmultire, ingrijire

 

 

 

 

Hydrangea este un arbust peren cu frunze cazatoare, de inaltime maxima 3m si largime 2-3m, in functie de varietate. Hortensia, dupa cum este denumita popular, este o planta deosebit de decorativa prin florile sale marunte si colorate, grupate in numar mare intr-un buchet, astfel incat noua ne apar sub forma unor bile mari. Frunzele Hortensiei sunt mari, de culoare verde deschis- cand apar si verde inchis- la maturitate. Exista mai multe varietati de Hydrangea: sunt soiuri ce cresc in locuri umbrite sau semiumbrite( marea majoritate a acestora), soiuri care cresc la soare, sunt varietati cu inflorescentele grupate sub forma unei bile florale sau altele sub forma unui con,varietati cu flori albe sau roz, albastru deschis, mov deschis, mov inchis sau purpurii.

Hortensia este o planta care, in functie de soi trebuie plantata corespunzator: daca este iubitoare de umbra, atunci va fi plantata in locuri umbrite si semiumbrite, mai umede, in caz contrar planta va fi arsa de soare; daca este o varietate iubitoare de soare, va fi plantata in locuri insorite. Plantarea corespunzatoare atrage inflorirea abundenta si dezvoltarea armonioasa a tufei. Toaletarea tufelor se poate primavara devreme, cand se vor  indeparta ramurile si inflorescentele uscate.

 

Plantare. Conditiile de mediu necesare hortensiei

Pamantul in care vom planta hortensia trebuie sa contina multe substante nutritive. Ideal este pamantul negru, de gradina. Daca solul gradinii noastre nu corespunde, putem obtine un amestec optim din trei parti pamant de flori, o parte turba si o parte balegar uscat.
Hortensia nu se dezvolta bine numai la umbra, dar nici soarele dogoritor nu e pe placul ei. Cel mai potrivit loc de plantare ar fi acolo unde razele soarelui o mangaie numai dimineata.
Este rezistenta si la frig, chiar la temperaturi de -15 grade, dar in zonele reci este recomandabil sa o protejam primavara, cand inmugureste, acoperind-o cu un strat de mulci format din paie sau frunze.

Inmultirea hortensiei

Cel mai indicat este sa inmultim hortensia prin butasi, obtinuti din varfurile tinere ale plantei, care se pun direct in pamant. Perioada optima de inmultire prin butasi este februarie-iunie.
O alta metoda ar fi, ca primavara, sa despartim de la radacina tufele bogate si cu vechime de cativa ani, obtinand astfel mai multe plante. Dupa replantare le vom uda din belsug.
Hortensia se mai poate inmulti si prin marcotaj.

 

Ingrijirea hortensiei

Hortensiei ii place apa. Incepand din primavara o vom uda saptamanal, iar daca temperaturile depasesc 30 de grade putem sa o udam chiar zilnic. Nu o vom uda decat dimineata devreme, inainte de rasaritul soarelui, sau seara pe racoare. Pamantul nu trebuie sa balteasca, hortensia ne va da de stire daca o vom uda prea mult, prin innegrirea frunzelor pe margini.

Hortensia nu necesita taieri de formare, dar pentru a ne bucura de o planta mai bogata in flori, vom taia primavara varfurile tulpinilor, pana la primii muguri. Plantele cu vechime necesita curatarea lor; vom taia tulpinile mai putin productive, ajutand, astfel, cresterea lastarilor tineri.

Toamna nu se taie tulpinile maronii; in primavara ele vor fi pline de boboci. Nu se vor inlatura nici florile uscate, ele avand rol de protectie pentru lastari.

Cum putem schimba culoarea florilor de hortensie

Florile hortensiei isi schimba culoarea pe perioada de inflorire; initial sunt albe, apoi devin albastre sau roz, pentru ca in ultima perioada sa ajunga verzi sau maronii.
Culoarea poate fi schimbata si prin tratamentul solului. Daca dorim sa avem in anul urmator flori roz vom amesteca, toamna, in solul din jurul hortensiei cateva sute de grame de var, moloz, sau caramida sparta ramasa de la constructia casei.
Daca dorim flori albastre avem nevoie de un sol mai acid, pe care il putem obtine adaugand, pe langa un fertilizator, coji maruntite de oua, portocala sau grapefruit, zat de cafea, rumegus.

 

 

Imagini pentru Hortensia

 

Sursa:CasaDex Spatii Verzi