Flori si gradina

Iarba neagra – indicatii si efecte terapeutice pentru o viata in „roz”. Iarba neagra este un aliat pretios in vindecarea cistitelor, afectiuni prostatice si in toate formele inflamatorii ale cailor urinare

 

 

 

Iarba neagra sau negrusul, cum mai este numit in termeni populari, este un arbust ce prefera solurile bogate in siliciu ale Europei. Acest arbust dezvolta o retea de ramuri rosiatice, acoperite cu frunze opuse si sesile, de culoare verde-cenusiu, si flori mici, roz, grupate in spice terminale; fructul este o capsula ce contine seminte.

Iarba neagra – Un terapeutic

Pentru uz medicinal se recolteaza varfurile tinere, cu tot cu frunze si flori, care sunt adunate la inceputul infloririi, uscate la umbra si conservate la intuneric. Principalul preparat care se obtine este decoctul, dar se mai prepara si cataplasme, extract fluid, ulei.

Planta contine numeroase substante, printre care flavonoide, taninuri, acid silicic, cunoscute pentru proprietatile lor antiseptice, diuretice si antiinflamatoare.

Iarba neagra – Indicatii si efecte terapeutice

Pe vremuri, vechii scotieni foloseau aceasta planta pentru tratarea a numeroase afectiuni, printre care nervozitatea/anxietatea, tusea, tuberculoza, problemele digestive, artritele, reumatismul, orbirea etc. In prezent, iarba neagra este folosita in produsele de aromaterapie pentru tratamentul problemelor digestive, problemelor pielii, tusei si insomniei, pentru curatare si detoxifiere, datorita proprietatilor sale diuretice. Totodata, iarba neagra era folosita si in medicina stiintifica romaneasca inca din secolul trecut, aceasta bazandu-se pe proprietatile sudorifice, diuretice si dizolvante ale calculilor caracteristice plantei, fiind indicata sub forma de decoct in guta, reumatism, boli de vezica si de rinichi.

In aceste afectiuni se recomanda consumul a 2-3 cani de decoct de iarba neagra pe zi, cules ime­diat dupa inflorire. Efectul decoctului este acela de linistire si calmare rapida a durerii. De asemenea, se mai recomanda ca dupa fiecare cana de ceai de iarba neagra sa se bea, cu inghitituri mici, pe parcursul a 3 ore, 3 cani de apa de izvor, deoarece ajuta la o curatare co­recta a sange­lui si o eli­mi­nare eficienta a deseu­rilor de­pozitate in organism.

Aceasta planta este utilizata cu succes si in tratarea anumitor afectiuni ale aparatului urinar. Este si un foarte bun decongestiv prostatic. De exemplu, Mattioli (1554) ii lauda eficienta antiseptica asupra cailor urinare si ii confirma utilitatea in controlul calculilor renali si vezicali. Leclerc raporteaza cazuri de vindecari la pacienti care prezentau urina tulbure si cu miros neplacut, ca urmare a prezentei puroiului, si la scurt timp dupa inceperea tratamentului se limpezea si isi relua aspectul si mirosul normal.

Spalaturile vaginale cu decoct depurat au dat rezultate bune in infectiile cu Candida albicans si Esherichia coli.

Iarba neagra este un aliat pretios in vindecarea cistitelor cu piurie, in colibaciloze, uretrite, cistopielite, cistite cronice, cistite in afectiuni prostatice si in toate formele inflamatorii ale cailor urinare.

Decoctul din flori e ste util pentru pielea deshidratata. Maceratul de flori in ulei de maslin reda pielii consistenta si elasticitatea sa naturala, daca se maseaza in fiecare seara; este util chiar si pentru vindecarea eritemelor si dermatozelor scuamoase.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

Sursa