Inghetate

Lava cake sau Vulcan de ciocolata. Reteta pentru iubitorii de ciocolata, un desert simplu și irezistibil

 

 

Rețetă simplă de Lava Cake – o prăjitură extrem de bună, cremoasă și aromată

 

Istoria prajiturii este foarte interesanta, existand doua moduri de baza in care aceasta poate fi facuta, fiecare cu povestea ei. Lava Cake a fost inventata pentru prima data in 1981 de Chef-ul francez Michel Bras care a fost inspirit sa creeze prajitura intr-o zi friguroasa de iarna. Dupa o zi petrecuta la ski, chef-ul impreuna cu ceilalti participanti s-au intors acasa si pentru a se incalzi, Michel Bras s-a oferit sa faca un desert rapid. A introdus o bila de ganache congelat intr-un aluat si l-a bagat la cuptor. Aceasta metoda de preparare este considerate cea traditionala. Asa a obtinut celebra prajitura Lava Cake care i-a impresionat pe toti prietenii sai.

Legenda celeilalte metode de preparare spune ca marele Chef Jean Georges Vongerichten a inventat prajitura dintr-o greseala, in cadrul unui eveniment de aproximativ 300 de persoane. Din cauza lipsei de timp, a fost nevoit sa grabeasca timpul de coacere al desertului. Planuise sa faca o simpla prajitura de ciocolata inspirata din una dintre retetele mamei lui, insa rezultatul a fost altul, deoarece in interiorul prajiturii ciocolata a ramas fluida. Dupa servirea desertului, Jean Georges Vongerichten a iesit din bucatarie pentru a-si cere scuze in fata invitatilor pentru preparat, insa spre uimirea lui a fost primit cu aplauze. De atunci s-a nascut inca o modalitate de preparare a acestui desert de poveste.

 

Ingrediente: 

  • 240g ciocolată amăruie
  • 110g unt
  • 100g zahăr pudră
  • 40g făină
  • 3 ouă
  • 3 gălbenușuri
  • 1 esență de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 lingură de unt
  • forme pentru copt de aluminiu, individuale, de unică folosință;
  • înghețată de vanilie
  • fructe proaspete: zmeură, căpșune, coacăze, etc.

 

Modul de preparare: 

  1. Pune untul și ciocolata într-o cratiță cu fund dublu și topește-le încet la foc foarte mic. Ai grijă să nu le fierbi, trebuie să se topească delicat. Poți face această operațiune și la cuptorul cu microunde sau pe baie de aburi.
  2. După ce untul și ciocolata s-au topit, ia cratița de pe foc și încorporează zahărul pudră.
    ! Poți ajusta cantitatea de zahăr în funcție de tipul ciocolatei pe care o folosești.
  3. Mai departe adaugă ouăle și gălbenușurile pe rând și amestecă după fiecare operațiune în parte, pentru a nu risca să tranformi ouăle în omletă;
  4. La sfârșit adaugă esența de vanilie, praful de sare împreună cu făina și omogenizează bine toată compoziția;
  5. Unge fiecare formă pentru copt cu unt și presară puțin zahăr. In felul acesta prăjiturile nu se vor lipi de pereții formei și se vor desprinde foarte ușor când le vei răsturna;
  6. Umple cam 3 sferturi din înălțimea formelor și așează-le într-o tavă pe care o introduci la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru 8 minute, maxim 9;
  7. Scoate tava din cuptor, răstoarnă fiecare lavacake pe o farfurie și servește imediat cu o cupa de înghețată alături și fructe proaspete!

 

Un desert ce aparent pare complicat dar, de fapt, este ușor și simplu de preparat, necesitând doar puțină atenție la partea de copt.

 

Pofta buna!

 

 Sursă