Măceșele sunt recomandate în hipovitaminoze, avitaminoze și ca energizant general mai ales la copii, vârstnici și persoane anemice, datorită conținutului ridicat de vitamine naturale. Eficiența lor este mai mare pe perioada rece a anului, atunci când organismul are nevoie de mai multe vitamine pentru a funcționa normal.
Vitamina C este cea care predomină în conținutul chimic al acestor fructe: 100 de grame de măceșe conțin 500-2000 mg, de 50 de ori mai mult decât lămâile și de 80-100 de ori mai mult decât cireșele, vișinele, mandarine, de 200 de ori mai mult decât mierea.
În afară de vitamina C, măceșele conțin și alte vitamine foarte valoroase pentru organism: provitamina A; vitaminele B1, B2, K, P, PP. Doza de vitamine variază în funcție de specie, altitudine, sol și expoziția terenului.
Terapie cu măceșe și proprietăți terapeutice
Pentru întărirea și creșterea rezistenței la factori nefavorabili, abiotici sau biotici, se recomandă preparatele sub formă de siropuri, ceaiuri, marmelade, vinuri dar și măceșele întregi, uscate și măcinate, cu sau fără semințe. Acestea se consumă în scopuri curative sau profilactive în timpul sezonului mai rece, mai ales atunci când apar gripe, răceli sau afecțiuni respiratorii infecțioase.
Consumul acestor preparate este eficient numai după o durată de maxim 6 luni după preparare deoarece după aceea își pierd o mare parte din vitamine. La prelucrarea produselor nu se folosesc obiecte din metal nesmălțuite întrucât metalele descompun ușor vitamina C.
Pentru afecțiuni renale, există rezultate remarcabile în tratamentele contra inflamațiilor căilor urinare și ale rinichilor, formarea calculilor la nivelul rinichilor și a vezicii urinare, insuficiență renală, pierderea involuntară a urinei și edeme renale.
În bolile cardiovasculare, preparatele din măceșe sunt bune vasodilatatoare, venoase și arteriale și constituie remedii eficiente contra fragilității vaselor capilare.
În afecțiunile aparatului digestiv, preparatele din măceșe au efecte în steatoza hepatică, hepatita cronică virală (A, B și C), litiaza biliară, colecistite, dischinezie biliară, gastrite, inflamații intestinale, senzația de vomă și crampe. Unul dintre efectele remarcabile este capacitatea de a elimina viermii intestinali, pentru care se utilizează fructele crude sa uscate și pulverizate, amestecate cu miere de albine (1 parte miere la 2 părți fructe), care se consumă pe stomacul gol înainte de mese, câte 2-3 lingurițe pe zi.
Pentru sistemul nervos, măceșele luptă împotriva stresului, somnolenței, insomniilor.
În afecțiuni respiratorii, aceste fructe au efecte extraordinare în tratarea multor boli: răgușeală, răceală, gripă, astm bronșic, faringită, rinosinuzită, tuberculoză, pneumonie și în creșterea rezistenței la infecții pulmonare. Se folosesc infuziile, tincturile și decocturile.
Măceșe – Forme de utilizare
Infuzia fără fierbere
Este indicată pentru că nu distruge vitaminele. Se prepară din 10-15 frunze zdrobite sau 2 lingurițe de fructe uscate la 200 ml de apă clocotită care se infuzează acoperită timp de 10-15 minute. Se pasează prin tifon, se amestecă cu miere de albine și zeama de lămâie și se consumă 2-3 căni pe zi, mai ales dimineața.
Decoctul
Se prepară din 2 linguri de fructe zdrobite sau curățate de semințe și perișori care se fierb în 500 ml de apă timp de 10 minute, pe foc mediu spre mic. Se strecoară, se adaugă miere după gust și se bea călduț sau rece, în cursul zilei. Pentru a menține cantitatea de vitamina C, fructele se pun în apă numai după primul clocot.
Tinctură
Se prepară din o parte măceșe și cinci părți de alcool 600, se macerează timp de 8 zile după care se consumă câte 40-50 de picături pe zi. Are efecte sedative contra nevrozei anxioase.
Altă rețetă: din 500 g pulpă de măceșe fără sâmburi amestecate cu 500 g zahăr sau miere care se lasă la macerat 5-6 zile până se obține un suc roșu. Se adaugă 500 ml alcool 600, se mai lasă la macerat 2-3 zile după care se strecoară și se păstrează în sticle închise la culoare. Se folosesc 30 picături înainte de culcare.
Sirop
Se prepară din 250 fructe uscate peste care se toarnă 1,5 L de apă clocotită și se lasă la macerat timp de 12 ore. Se strecoară, se adaugă 500 g zahăr sau sirop de pere, se fierbe până se obține o consistență de sirop. Se păstrează în sticle, la frigider, și se consumă câte 3 linguri pe zi pentru efecte deosebite în viroze, diaree și boli infecto-contagioase.