Ingrediente:
- 1 miel (2,5-3 kg),
- 1 sticlă vin alb de masă,
- 1 lingură verdeaţă tăiată,
- 1 l bulion.
Pentru marinare:
- ½ pahar vin alb de consum curent,
- 1 linguriţă paprica,
- 5-6 căţei de usturoi,
- 3-4 foi de dafin,
- sare,
- piper negru măcinat.
Pentru stratul de legume:
- 1 morcov,
- 1 ceapă,
- 1 rădăcină de pătrunjel sau de ţelină.
Pentru sos:
- 2 cepe,
- 1 pahar de zeamă în care s-a înăbuşit mielul,
- 2 linguri ulei,
- 1 linguriţă paprica,
- sare,
- piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Mielul se taie porţii, 3 căţei de usturoi se pisează, restul se taie feliuţe. Se fac tăieturi mici în carne, în ele se pun feliuţe de usturoi, apoi carnea se unge cu un amestec de sare, condimente şi usturoi pisat, se stropeşte cu vin şi se marinează 12-24 ore.
Într-un vas cu fundul gros se pune un strat de legume tăiate măşcat, deasupra se pun bucăţile de miel în ordinea următoare: mai întîi pulpele, apoi omoplaţii, apoi coastele. Se acoperă cu un amestec de bulion cu vin (50:50) şi se înăbuşă cu capac la foc încet timp de 30-50 minute. Apoi se scoate carnea, fiertura se scurge şi carnea se rumeneşte în cuptor.
Carnea se serveşte presărată cu verdeaţă. Separat se serveşte sosul.
Prepararea sosului: Ceapa tăiată mărunt se rumeneşte în ulei, se acoperă cu zeamă şi se înăbuşă la foc slab pînă se îngroaşă ca pireul, apoi se adaugă sare, condimente şi se ia de pe foc.
Sursa:Moldovenii.md