Este primăvară, un anotimp ce trezeşte dorinţa de a ieşi la o plimbare în natură. Dacă sunteţi la munte şi plimbările va împing până peste 1500 m înălţime, aveţi şansa să întâlniţi pe cărările din pădure acest conifer, Pinul (Pinus mugo)denumit şi Jneapăn. Îl veţi recunoaşte destul de repede, are acele lungi dispuse două câte două în mănunchiuri de 2- 5 şi nu creşte foarte înalt.
Proprietăţile medicinale ale acestui conifer sunt foarte valoroase în special pentru tratamentul tulburărilor şi bolile tractului respirator. Extractul obţinut din conuri, muguri şi frunze este un excelent balsam, anti-inflamator şi expectorant, este utilizat cu succes în cazul răcelii, gripei şi bronşitei. Preparatele din pin au o acţiune fluidificantă a catarului bronşic, dezinfectează întregul tract respirator şi acţionează ca un sedativ calmând tusea şi excesele de astm bronşic.
Studii recente ne arată, de asemenea, că are efect benefic chiar şi în caz de infecţie şi inflamaţie la nivelul tractului urinar (prostatite, cistite) şi hepatobiliara (colecistită, hepatită, calculi biliari). În final, în uzul extern, este un excelent antiseptic pentru piele, contribuie, de asemenea la calmarea durerilor de natură reumatică, artritică şi cele cauzate de crizele de gută.
Ce substanţe nutritive conţin mugurii și semințele de pin?
Mugurii de pin conţin uleiuri volatile cu proprietăţi antiseptice, antiinflamatorii şi expectorante, tanin care reduce durerea şi iritaţiile, alcooli şi răşini cu un efect balsamic în tuse, bronşite şi alte afecţiuni respiratorii, flavonoizi, vitamina C. În plus, mugurii sunt bogaţi în acid ascorbic, pinitol şi un principiu amar, pinipicrozida. Ceaiul de pin are propietăţi diuretice, dar şi antiinflamatorii şi antiseptice ale căilor respiratorii şi urinare, iar mugurii de pin sunt un agent cicatrizant. Datorită substanţelor active pe care le conţine, pinul este eficient mai ales în afecţiuni respiratorii, renale şi în reumatism,precizează Eugen Giurgiu, doctor român în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Infuzia din muguri de pin este un bun dezinfectant pentru aparatul respirator, fiind indicată în tratarea bronşitelor cronice şi a laringitelor. Un studiu recent a demonstrat că această infuzie are efecte antispastice, antimicrobiene şi fluidifică secreţiile bronşice. Deoarece mugurii de pin conţin o cantitate importantă de vitamina C, infuzia din muguri este indicată şi pentru stimularea sistemului imunitar.
Semințele de pin
Semințele de pin sunt surse importante de fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, tiamină, riboflavină, niacină, folați, colină și vitamina E. De asemenea, acestea reprezintă o bună sursă de proteine și calorii.
Când pot introduce semințele de pin în alimentaţia copilului meu?
Nu există contraindicaţii în ceea ce priveşte consumul de muguri de pin pentru copii sau adulţi, dar, ca în cazul oricărui aliment nou introdus, este bine să vă consultați cu medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile. De asemenea, pentru a putea evita orice reacţii alergice, se va consuma moderat.
Cum consumăm semințele de pin?
O rețetă simplă și de sezon – salată verde, spanac proaspăt, avocado, castravete verde și semințe de pin, câteva picături de ulei de măsline și oțet balsamic!
Idee – boabe de porumb, morcov, fasole dulce, seminte de pin + dressing de iaurt!
Semințele de pin sunt des folosite la prepararea pesto-ului genovez, în orez, la prepararea hummus-ului , la salata de varză (inclusiv cea roșie), sau chiar, consumate ca gustare , crude, sub formă de … crănțănele sănătoase!
PONT – Adăugați un pumn de semințe de pin la mâncarea de spanac și veți descoperi o nouă savoare!
Conurile, mugurii si acele de jneapăn sunt utilizaţi pentru obţinerea uleiului esenţial prin procesul de distilare, dar şi siropuri şi macerate prin diferite procedee, care de altfel destul de simple şi usor de realizat şi in casă.
Sirop din conuri de pin
Acest sirop este extraordinar pentru tuse şi inflamaţii ale gâtului. Conurile, adunate încă verzi în lunile iunie- iulie, se dispun într-un recipient de sticlă şi se acoperă cu zahăr (alb sau din trestie). Se ţine bine închis şi la soare toată vara, răsturnând din când în când vasul în intenţia de amestecă bine, până se formează siropul şi s-a topit tot zahărul, semn că siropul este bun de administrat. Este posibil ca la fundul vasului să mai rămână zahăr ce nu s-a topit, asta înseamnă că soluţia este saturată şi deci nu se v-a mai topi. Se filtrează şi se depozitează într-un loc uscat şi răcoros.
Se administrează, de preferat pe stomacul gol 3-4 linguriţe pe zi la copii mici si 3-4 linguri la cei mai mari. Consultaţi-vă medicul de încredere înainte de administrare.
Sursa: Sănătatea mea , Diversificare.ro