Aperitive si Gustari

Muraturile tale nu se vor mai strica niciodata! Incearca acest truc! Chiar merita!

 

 

 

 

Există mai multe modalităţi de a conserva legumele pentru iarnă. Cea mai răspândită şi utilizată metodă este murarea lor.

1. Legumele nu trebuie înghesuite, fiindcă au nevoie să respire.

2. Alege cu grijă condimentele: usturoiul, hreanul, boabele de muştar, foile de dafin, mărarul (seminţe, tulpini şi flori), frunzele de ţelină.

3. Amăreala castraveţilor poate fi înlăturată dacă, după ce sunt tăiaţi felii, se introduc zece minute în lapte puţin sarat.

4. Murăturile nu vor face mucegai dacă se pune în borcan un săculeţ din pânză rară umplut cu boabe de muştar, care să acopere bine suprafaţa murăturilor până la marginea borcanului.

5. În ceea ce priveste legumele uscate (țelină, morcov, păstârnac), acestea se pot conserva de la un an la altul în săculeți de pânză prin care să pătrundă aerul.

6. Păstrarea verzei murate un timp mai îndelungat este posibilă dacă se adaugă din cand în când câte o bucată de zahăr.

7. O altă metodă ar fi smălțuirea cu smoală neagră a butoiului de lemn în interior.

8. Varza nu se acrește tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn.

La sfârșitul verii, tarabele din piețe sunt doldora de fructe și legume de sezon. Traditia romaneasca zice sa pui la inceputul toamnei muraturi taranesti, gogosari si castraveti la otet, sa faci zacusca si suc de rosii, sa pui varza la murat (prin noiembrie) si multe alte preparate pentru iarna (prin august-septembrie). Fiecare casa cu specificul ei, insa toată lumea se aprovizionează pentru iarna.

Prima leguma bagata la murat a fost castravetele, cu vreo doua mii de ani inainte de Hristos, iar chinezii au fost cei care au conservat fructe pentru prima data.

Se spune ca regina Egiptului, Cleopatra, isi pastra tineretea si frumusetea pentru ca era o mare consumatoare de muraturi.

Iar Napoleon si-ar fi ajutat soldatii sa se mentina in putere tot cu ajutorul catravetilor murati.

Aceste preparate, in special facute in saramura, fara otet, par sa actioneze benefic asupra organismului uman, pe mai multe nivele, fiind indicate in prevenirea unor anumite tipuri de cancer.

Prin conservare, ele isi pastreaza vitaminele si chiar dobandesc ceva mai multe proprietatile curative, spun unii specialisti.

Asadar, consumate in cantitati moderate, nu peste masura, muraturile imbunatatesc foarte mult digestia.

Medicii cred ca muraturile ar trebui consumate dupa o masa bogata in carne si grasimi, pentru ca substantele nocive sa fie eliminate din corp in cantitate mai mare si sa nu fie resorbite.

Mai mult decat atat, castravetii murati sunt foarte bogati in fibre care ajuta procesul digestiv si lupta impotriva cancerului.

Muraturile au in compozitia lor anumite bacterii formate in timpul fermentarii.

Aceste bacterii lupta impotriva tuturor bolilor cauzate de microbii care se afla in intestine.

Deci, consumul de muraturi si implicit consumul acestor bacterii duc la combaterea astmului, a dermatitelor si cel mai important, scade riscul aparitiei cancerului de colon.

Cea mai sanatoasa reteta ramane insa fermentarea acido-lactica naturala, care presupune ca fructele sau legumele sa fie puse in apa cu sare. Microflora din ele transforma glucidele in substante biologic active, benefice pentru sanatate.

Muraturile sunt astfel, o sursa execlenta de vitamine si acid lactic.

Indiferent de combinatiile de legume pe care le faci, condimentele precum mustarul, mararul, usturoiul sau hreanul sunt obligatorii! Aceste ingrediente din muraturi duc la intarirea organismului, prevenind astfel sensibilitati in fata cancerelor.

Astfel, boabele de mustar ajuta din nou digestia, prevenind cancerul de colon si se pare ca previn si aparitia Alzheimerului iar usturoiul previne aparitia bacteriiilor din organism, in special cele din tubul digestiv, ajutant si el la prevenirea cancerului.

Iar pe deasupra tuturor acestor lucruri benefice, muraturile, avand foarte putine calorii, lupta impotriva ingrasarii.

Vedeta camarii cu bunatati ramane inca varza murata. Are atat de multe efecte sanatoase si atatea utilizari neasteptate, incat nu ti-ai fi inchipuit! Varza murata are chiar mai multa vitamina C decat o portocala si este un aliat in tratarea infectiilor respiratorii.

Ajuta la combaterea problemelor hepatice si este buna pentru cei cu boli cardiovasculare. In cazul hipertensivilor, varza trebuie spalata inainte ca sa isi mai piarda din sare. Varza murata intareste sistemul nervos si pe cel muscular si ii ajuta chiar si pe diabetici.

Mai mult, mestecarea unei cantitati cat sa incapa intr-o lingurita, de sase-opt ori pe zi, ar combate parodontoza, dupa cum sustin unii specialisti.

Ce sa pui in muraturi ca sa nu se mai inmoaie niciodata: foloseste sare speciala pentru muraturi, pentru ca altfel se vor inmuia. Ai grija ca intotdeauna borcanul sa se inchida etans si nu uiti sa pui la loc legumele pe care le-ai scos si nu le-ai consumat.

Iar daca suferi de anumite boli, intreaba inainte medicul daca poti manca sau nu muraturi.

 

Sursa: Krespy