Sfaturi utile

Nu este bine să ai așteptări prea mari de la ceilalți! Fiecare durere te face mai curajos, fiecare trădare mai inteligent, fiecare decepție mai încrezător și fiecare experiență mai puternic

 

 

Nu este bine să ai așteptări prea mari de la ceilalți! Fiecare durere te face mai curajos, fiecare trădare mai inteligent, fiecare decepție mai încrezător și fiecare experiență mai puternic

 

Câteodată dăruim atât de mult celorlalți încât uităm să avem grijă de noi înșine. Greșeala noastră este că avem așteptări prea mari de la oamenii din jurul nostru.

Cu toții avem anumite așteptări de la persoanele din viața noastră. Ne așteptăm ca nevoile noastre să fie satisfăcute și ca cei la care ținem să ne ofere aceeași atenție pe care le-o oferim noi lor. Însă, dacă avem așteptări prea mari, viața poate să ne aducă surprize neplăcute și dezamăgire.

Nu trebuie să permitem acestei realități să ne deprime. Fiecare individ are nevoie de atenție pentru a se putea simți în siguranță. Așa cum un copil are nevoie să simtă că părinții săi îl iubesc, un adult se așteaptă ca cei dragi să-l trateze la fel bine cum el îi tratează pe ei.

O relație sănătoasă și echilibrată ar trebui să funcționeze astfel. Din păcate, lucrurile nu stau mereu așa. Atunci când ai așteptări prea mari, se poate întâmpla să nu primești aproape nimic în schimbul a tot ceea ce oferi. Drept rezultat, te vei simți deziluzionat.

În articolul de azi te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.

Când ești dezamăgit pentru că ai avut așteptări prea mari

Unii au impresia că fericirea înseamnă doar să dăruiești, nu să și primești. Poate au adoptat această tactică din cauza modului în care au fost crescuți. Dăruirea de sine, deși într-adevăr o acțiune nobilă, neglijează un aspect fundamental al bunăstării noastre: stima de sine.

Nu ai așteptări prea mari dacă vrei ca ceilalți să-ți oferi fericirea pe care tu le-o dăruiești lor

Trebuie să renunți la toate ideile care nu-ți susțin echilibrul emoțional. Să-i faci pe ceilalți să fie fericiți este o dovadă de bunătate, o acțiune care îți îmbogățește viața. Însă, dacă accepți ideea că a da este o obligație, trebuie să privești în mod asemănător acțiunea de a primi.

Nu este vorba despre bunuri materiale sau favoruri. Să faci un gest frumos pentru cineva nu înseamnă, de pildă, să-i oferi acestei persoane un dar mai deosebit decât cel pe care ea ți l-a oferit recent în mod neașteptat.

• Cu toții avem dreptul de a fi respectați și este o obligație să ne cerem acest drept. Dacă oferi cuiva iubire, acesta nu are voie să te răsplătească cu indiferență și egoism.
• Într-o relație de cuplu, „a da” și „a primi” reprezintă atât drepturi, cât și obligații. Aceste acțiuni au la bază respectul și reciprocitatea și sunt necesare pentru a susține dezvoltarea relației.

Poți să ai așteptări prea mari pentru că ești dispus să oferi prea mult

Poate ai mai auzit replici precum: „Ai așteptări prea mari de la ceilalți” sau „Ești prea sensibil și totul te supără”.

• În primul rând, acest gen de replici sunt dovezi ale faptului că cel care le rostește este incapabil să empatizeze cu tine. Acesta nu poate să înțeleagă ce înseamnă să dai fără a primi nimic la schimb.
• Este posibil să încerci să te schimbi, rostindu-ți fraze ca: „Trebuie să învăț să iubesc mai puțin”. Însă această idee nu te va ajuta. Ceea ce trebuie să-ți spui este: „Trebuie să învăț să mă iubesc mai mult”.

Să iubești pe cineva înseamnă să faci loc în sufletul tău pentru această persoană, s-o pui în centrul universului tău și să-ți construiești lumea în jurul său. Nu ai așteptări prea mari dacă ceri asta unei persoane care pretinde că te iubește.
Însă trebuie să evităm comportamentele extreme. Sub nicio formă nu trebuie să neglijăm propriile nevoi. Poți avea așteptări mari de la cineva, dar nu trebuie să uiți să ai așteptări mari și de la tine însuți:

• Nu uita să ai grijă de tine în fiecare zi. Nu face o prioritate atât de mare din ceilalți încât să ajungi să-ți neglijezi propria bunăstare.
• Oferă afecțiune, fii interesat de problemele celorlalți și acordă ajutor când este cazul. Dar nu uita că și persoanele din viața ta trebuie să se comporte la fel față de tine.

Cum să reacționezi atunci când realizezi că ai oferit mult, dar nu ai primit niciodată nimic în schimb

• Sufletul tău te va avertiza atunci când ți-ai atins limita. Dacă te simți trist și fără speranță, dacă toată ziua ești frustrat și îți vine să plângi, a venit momentul să acționezi.
• Dacă oferi multe, dar nu primești nimic în schimb, începi să te simți gol pe dinăuntru. Este posibil să ai impresia că nu meriți afecțiunea și îngrijirea celorlalți. Însă nu trebuie să permiți ca vidul emoțional al acestora să te facă să simți că nu meriți să fii iubit.
• Iubirea pe care o vei avea mereu este cea pe care ți-o oferi ție însuși. Aceasta îți va da forța necesară pentru a-ți urma propriul drum, astfel încât să dobândești echilibru și pace interioară.
O idee promovată de mulți psihologi este următoare: nu este bine să avem așteptări prea mari de la ceilalți, ci să avem așteptări mari de la noi înșine. Această idee prezintă numeroase nuanțe.

Putem avea anumite așteptări de la persoanele care alcătuiesc cercul nostru social interior. Trebuie să avem, de pildă, certitudinea că suntem iubiți. Nu putem trăi fără această certitudine.

Ceea ce merităm fără discuție este să fim respectați. Trebuie să primim respect atât de la ceilalți, cât și de la noi înșine. Nu renunța niciodată să lupți pentru asta. În acest caz, este imposibil să avem așteptări prea mari.

Iubirea înseamnă reciprocitate, susținere și sinceritate. Dacă relația ta nu prezintă aceste trăsături, înseamnă că este o relație nesănătoasă.