Ingrediente:
Pentru supă:
-2 morcovi mari
-un păstărnac
-o rădăcina de pătrunjel (păstărnac)
-o jumătate buc. de țelina
-un ardei (rosu sau de orice fel)
-o ceapa
-zeama de lămâie sau borș – pentru acrit
-frunze de leuștean, pătrunjel
Pentru perișoarele obișnuite:
-2 cepe mari, călite în apa și putin ulei
-4 linguri de orez
-3 linguri de pesmet
-3 linguri de gris
-3 linguri de nucă măcinata
-2 oua
-condimente (sare, piper)
Pentru varianta de post:
-2 cepe mari, călite
-100 g orez
-100 g granule de soia fierte
-3 lg de seminte de in macinate in rasnita de cafea
-4 lg faina din fulgi de ovaz (se obtine din macinarea fulgilor in rasnita de cafea)
-2-3 lg gris sau faina alba de grau
-condimente (sare, piper)
Mod de preparare:
Morcovii, pătrunjelul, păstărnacul și țelina se taie cubulețe și se călesc în apa și 2 linguri de ulei. Se completează apoi cu 3,5 – 4 l de apa clocotita, se adăuga ceapa întreaga și ardeiul, sarea, pana sunt fierte legumele. La urmă adăugam frunzele de leuștean și/sau pătrunjel și acrim după preferința cu zeama de lămâie sau borș.
Pentru perișoare călim cepele tocate mărunt, adăugam orezul spălat și 1/2 cana apă și lăsam pe foc pana orezul este aproape fiert. Adăugam restul ingredientelor:
– la varianta de post: granulele de soia și făinurile+condimentele,
– la varianta obișnuită: grisul, pesmetul nuca măcinata și ouăle bătute ca pentru omleta).
Formăm perișoarele și le fierbem în apa cu sare. Apoi le transferăm în oala cu supa de legume. Opțional, se poate adăuga și smântâna.
Recomandăm varianta de post pentru perișoare, deoarece varianta cu nuca închide puțin ciorba la culoare. Dar la gust, sunt foarte bune ambele.
Se fierb separat perișoarele pentru a obține o ciorbă clară la final. Se mai întâmplă să se sfarme unele perișoare, dar ca sa prevenim un “dezastru” în acest sens, se poate pune la început doar una singură la fiert și se ajustează compoziția cu încă puțină făina, dacă se sfarmă.
Pur și simplu delicioasă!!!
Pofta buna!