Măceșele sunt bogate în vitamina C (având un conținut de 50 de ori mai bogat decât lămâile), iar în cazul măceșelor de munte, în special cele culese de la peste 800m altitudine, conținutul de vitamina C este de încă 10 ori mai mare.
Fructele de măceş conţin şi provitamina A, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, E, P, PP, K, zaharuri, pectine, tanin, magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf, zinc, antioxidanţi, acid malic, acid citric, acid ascorbic, acid dehidroascorbic, acid nicotinic, de polifenoli, antociani, bioflavonoide, pectina, citrate, terpenoide, compusi glicozidici, glicozide ale beta-sitosteronului, celuloză, proteine, catechine (antioxidanți naturali care protejează inima de orice boală specifică), pectină (protejează mușchiul cardiac), lecitine și compuși terpenici, precum betulina, licopen (izomer al carotenului), pigment care le dau culoarea roșie-portocalie.
Petalele florilor conțin ulei eteric, iar semințele conțin vitamina F și cantități mari de tocoferol (vitamina E), acizi grași esențiali-acid linolic, acid linoleic și acid arahidonic.
Astfel, măceșele sunt puternic mineralizante, tonice și vitaminizante, iar bogăția de substanțe antioxidante le face deosebit de eficiente în stimularea imunității, asigură o bună funcţionare a sistemului cardiovascular, întăresc circulaţia periferică, combat astenia, reglează calciul, stabilizează glicemia, reglează metabolismul, mențin sănătatea vaselor de sânge, stimulează funcţiile celulelor din întregul organism, combăt insomniile şi stările nervoase.
O cură cu măceșe pentru stimularea imunității și reglarea metabolismului durează 5 zile. Puteți alege una dintre următoarele variante:
- amestecul de măceşe cu miere de albine se obţine din două părţi, pulpa de măceşe curăţate foarte bine de peri și semințe şi o parte miere de albine. Se administrează câte 300-400g zilnic, în 3-4 reprize;
- puteți folosi pudra de măceșe (o găsiți la magazinele naturiste) pe care o puteți utiliza în salate, iaurt, lapte, infuzii (câte 4 lingurițe rase de pudră pe zi);
- puteți folosi măceșele și sub formă de decoct. Acesta se prepară astfel: 2 linguri de măceșe zdrobite se pun în 500 ml apă călduță și se fierb timp de 10 minute. Se beau 2 căni pe zi;
- și maceratul este de ajutor, acesta preparându-se astfel: 100g de măceșe zdrobite se macerează într-un litru de apă rece, timp de 12 ore. Se adaugă apoi 100g de miere de albine, se amestecă pentru a se omogeniza, apoi se strecoară și se păstrează în frigider. Se beau 2-3 pahare pe zi;
- bineînțeles, atunci când este posibil, se consumă fructul proaspăt, cu specificația că se curăță bine de puf și de semințe. Se consumă câte 400g zilnic, în 3-4 reprize.
NOTĂ: Pentru a spori efectele fructelor, le puteți combina cu scorțișoară și miere de albine. De preferat este să folosiți întotdeauna miere de albine bio sau organică, de proveniență cunoscută.
Detoxifiante, remineralizante, vitaminizante, diuretice, antiinflamatorii, măceșele sunt fructele care nu ar trebui să lipsească din alimentația nimănui.
Ingrediente:
- 5 kg de măceșe proaspete
- 4,5litri de apă plată sau de izvor
- 2 kg de zahăr
- 200 g de drojdie care provine de la fermentarea vinului.
Spălați bine fructele, zdrobiți-le și puneți-le într-o damigeană. Separat, dizolvați zahărul în apă și turnați peste fructe. Adăugați drojdia și acoperiți vasul cu un tifon. Lăsați să fermenteze timp de 30 de zile. Dacă după acest interval fermentația nu s-a încheiat, mai adăugați 500 g de zahăr și sucul unei lămâi. Mai lăsați 7 zile, după care strecurați, fără a deranja sedimentele depuse la fundul vasului.
Lichidul limpede se păstrează în recipiente din sticlă, închise ermetic, la loc rece și întunecat.
Se administrează câte 50 ml zilnic, dimineața, cu 15 minute înainte de micul-dejun.
Remediul este eficient în caz de:
- convalescență
- anemie
- avitaminoză
- demineralizare
- slăbiciune generală.