Torturi

O rețetă simplă si rapidă pentru un tort delicios din vremea bunicii. Tort cu banane si caramel

 

 

Tort delicios si rapid – O reteta simpla pentru un tort atat de moale si fraged

 

Ingrediente:

  • Blat cu banane:
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • 2 banane medii
  • 50 ml ulei
  • 150 g faina
  • 10 g praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Blat cu cacao:
  • 75 g unt
  • 150 g zahar
  • 2 oua
  • 150 g iaurt natural
  • 3 linguri lapte rece
  • 200 g faina
  • 25 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Crema de caramel cu mascarpone:
  • 375 g mascarpone
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar (pudra)
  • 200 g crema caramel
  • Sosul de caramel:
  • 200 g crema caramel
  • ~100 ml smantana pentru frisca
  • Decor
  • 100g lapte condensat

 

Mod de preparare:

  • Blat cu banane:

Ouale si un praf de sare se mixeaza intr-un castron pana isi tripleaza volumul. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza bine pana ouale devin ca o crema.

Adaugam apoi pe rand uleiul, bananele pasate cu furculita si faina amestecata cu praful de copt.

Compozitia se imparte in 3 parti egale si se coc 3 blaturi separate, intr-o tava de 18 cm diametru, tapetata cu hartie de copt.

Fiecare blat se coace la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 20 de minute. Blaturile se scot pe un gratar si se lasa la racit cu tot cu hartia de copt.

-3

  • Blat cu cacao:

Untul topit partial se mixeaza cu zaharul si un praf de sare pana devine cremos. Se adauga apoi ouale pe rand, mixand bine dupa fiecare, laptele, esenta de vanilie si iaurtul.

La final cernem in castron faina, cacaoa si praful de copt. Mixam bine, pana compozitia devine omogena. Aceasta va avea consistenta unei smantani mai groase.

-4

-5

-6

Compozitia pentru blat o impartim in 3 parti si vom coace 3 blaturi separate, intr-o tava de 18 cm diametru, tapetata cu hartie de copt.

Blaturile coapte se scot pe un gratar si se lasa la racit cu tot cu hartia de copt.

-8

  • Crema de caramel cu mascarpone:

Intr-un castron amestecam crema caramel cu mascarponele. Mixam bine pana la omogenizare.

-10

-11

Separat, mixam smantana pentru frisca. Cand aceasta a inceput sa prinda consistenta se adauga zaharul si se mixeaza pana devine ferma si pufoasa.

O incorporam apoi, in 2-3 transe, in crema caramel cu mascarpone.

Crema se imparte in 6 parti egale.

Sosul de caramel:

Punem crema caramel intr-un vas si o incalzim pe baie de abur sau la microunde. Adaugam apoi smantana pentru frisca, putin cate putin, pana sosul ajunge la consistenta dorita.

Atentie insa, sa nu subtiati prea mult pentru ca va curge dintre blaturi.

Din acest sos dam deoparte 2 linguri, vom folosi la decor.

Asamblam tortul pe un platou. Alternam blaturile, unul cu banane – unul cu cacao si intre ele cate o parte de crema de caramel cu mascarpone si cate 2 linguri din sosul caramel.

Cu ultima parte de crema se „imbraca” tortul. Se finiseaza cu sosul de caramel ramas (se subtiaza si mai mult cu smantana pentru frisca) si cateva felii de banana.

  • Nivelati tortul cu crema ramasa.
  • Dupa ce puneti niste lapte condensat fiert intr-o punga cu coltul taiat, trageti o spirala la suprafata sau decorati dupa dorinta.
  • Mutand frigaruia mai intai din centru, iar apoi de la periferie in centru, impartim prajitura in segmente.

Se da la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna!

 

-14

 

 Sursa