Ingrediente:
850 g – 1 kg făină sau la nevoie,
500 ml apă carbogazoasă la temperatura camerei,
1 cub drojdie proaspătă (40 g),
1 lingură zahăr,
1 lingură sare,
2-3 linguri ulei,
aproximativ 300 ml ulei pentru ungere.
Umplutură:
250 g brânză de vaci,
300 g brânză tare, cascaval
3 ouă
Mod de preparare:
Turnati apa carbogazoasa intr-un vas adanc Nu trebuie incalzita, este suficient sa fi fost la temperatura camerei (nu luata direct din frigider).
Apoi dizolvati un cub de drojdie proaspata in apa si adaugati o lingura de zahar.
Amestecați până când ingredientele se dizolvă bine, apoi adăugați trei linguri de ulei și începeți să adăugați treptat făina la care ați adăugat și o lingură de sare.
La început se amestecă cu o lingură până când făina absoarbe lichidul, apoi se continuă frământarea manuală.
Adăugați făină și frământați până când toate ingredientele sunt combinate și obțineți un aluat neted, mediu-moale.
Acoperiți-l cu o cârpă sau folie alimentară și lăsați-l să se odihnească doar câteva minute (10-15), apoi împărțiți-l în mai multe bile, în funcție de câte „turte” veți face. Pentru fiecare aveți nevoie de 3 bile.

Pentru 4 turte, împărțiți aluatul în 12 părți, formați fiecare parte într-o bilă și lăsați deoparte.
În timp ce biluțele de aluat se odihnesc, acoperite (aproximativ 10 minute), pregătiți umplutura de brânză sau după dorință.
Umplutură: Într-un castron, amestecați brânza de vaci (caș), fărâmițați cu mâna brânza tare și adăugați trei ouă, apoi combinați totul cu o furculiță.
Dacă doriți, puteți adăuga brânză rasă sau ceva după gust.
Din fiecare bila se intinde cu un sucitor o turta mica rotunda de marimea unei farfurii, apoi se aseaza peste aproximativ o lingura de ulei si se imbraca intreaga suprafata.
Trei straturi de aluat sunt așezate unul peste altul în patru locuri, iar pe al treilea nu se pune ulei. În loc de ulei, puteți folosi unt topit/margarină/untură.
Asezati un teanc de trei foi pe o suprafata de lucru infainata, apoi presati usor cu mana de sus pentru a le intinde, apoi intindeti foaia, mai intai cu sucitorul, apoi o puteti intinde putin cu degetele, deoarece aluatul este elastic si usor de lucrat.


Stropiți ulei peste crustă și întindeți un sfert din umplutură. În primul rând, îndoiți 1/3 din crustă spre mijloc din partea stângă, apoi îndoiți partea dreaptă în același mod, apoi pliați partea de sus spre mijloc și la final partea de jos în sus, astfel încât să obțineți un pătrat.


O „scrisoare” se formează din forma pătrată rezultată prin unirea capetelor opuse spre mijloc.


Pofta buna!