Placinte si Rulade

Plăcinte de post, gustoase, satioase, cu cartofi – cu aluat făcut în casă

 

 

Plăcinte de post cu cartofi – cu aluat făcut în casă

 

Placintele cu cartofi sunt, dupa cele cu varza, preferatele mele. Mi se par atat de gustoase, satioase si fragede incat le-as face in fiecare zi daca timpul mi-ar permite. Reteta de astazi este una simpla si usoara – dureaza putin mai mult pentru ca trebuie lasat aluatul la dospit.

 

Ingrediente:

pentru aluat:

  • 1 lingura de ulei, 500 gr faina
  • 25 grame drojdie, ½ lingurita sare
  • ½ lingurita zahar, apa calduta

pentru umplutura:

  • 2 cepe, 1 kg de cartofi
  • Sare, piper
  • Ulei

 

Mod de preparare:

aluat:

  1. Intr-un bol mai mare punem faina cernuta iar in mijloc facem un loc pentru drojdie (sfaramata), punem zaharul si putina apa calduta. Se amesteca si se lasa la dospit cam 10 minute
  2. Se adauga sarea, uleiul si se framanta adaugand treptat cate putina apa calduta. La final, aluatul nu trebuie sa fie lipicios si se lasa la dospit, acoperit cu un prosop pana isi dubleaza volumul

 umplutura:

  1. Se curata cartofii, se taie si se pun la fiert in apa cu sare
  2. Ceapa trebuie tocata marunt si prajita in ulei – ceapa prajita se adauga peste cartofii fierti si scursi de apa, se condimenteaza si se face un piure
  3. Lasam la racit si ne ocupam de aluat – acesta trebuie impartit in bilute – pe suprafata de lucru tapetata cu faina, intindem fiecare bila, intr-o foaie subtire, rotunda, punem umplutura pe o parte si aduce cealalta parte de foaie, o lipim cu apasand cu degetele sau folosind o furculita
  4. Repetam procedeul pentru toate bilele de aluat si le prajim intr-o tigaie bine incinsa cu putin ulei.

 

Pofta buna!