Placinte si Rulade

Plăcinte moldovenești, placinte Poale-n brau traditionale, autentice asa cum le facea bunica

 

 

Plăcinte moldovenești ca-n Bucovina – Plăcințele cu brânză dulce

 

Reteta asta  imi tot facuse cu ochiul de cateva zile incoace si nu mai puteam  sa o ignor, asa ca sambata ne-am delectat la desert cu placinte Poale-n Brau.

 

Ingrediente: 

Pentru aluat:

  • faina = 1kg
  • lapte caldut = 320ml
  • zahar = 150g
  • oua = 4buc
  • drojdie proaspata = 1 cub
  • ulei = 4 linguri
  • un praf de sare neiodata
  • galbenus de ou = 2 buc + 1 lingurita de lapte ( pentru uns )

Pentru umplutura:

  • branza de vaca proaspata = 500g
  • branza de oaie = 200g
  • oua = 2buc
  • zahar = 60g
  • un praf de sare neiodata

 

Mod de preparare:

Aluatul:

Am pus intr-un castron laptele caldut, in care am dizolvat zaharul, uleiul si ouale, batute foarte bine impreuna cu sarea. Am incorporat apoi jumatate din cantitatea de faina, dupa care am pus drojdia, pe care am frecat-o initial  cu 1 lingurita de zahar si am dizolvat-o in 2 linguri de lapte caldut. Am amestecat totul,  am adaugat restul de faina si am inceput sa framant pentru aproximativ 10 minute, pana cand aluatul a devenit nelipicios si cu o textura elastica, usor de manipulat.

Am acoperit cu un prosop curat si l-am lasat sa creasca pentru cca 2 ore, intr-un loc caldut.

Umplutura:

Intr-un vas incapator am pus cele doua tipuri de branza, sfaramate cu mana ( tu poti sa o dai prin razatoare ), ouale, zaharul, sarea si am amestecat usor pentru a le omogeniza.

Nu am adaugat vanilie si nici un alt fel de esenta sau aroma ( coaja de portocala, lamaie etc ), am vrut sa obtin placinte Poale-n brau traditionale, autentice, cum le facea bunica din partea mamei, care tot moldoveanca era.

Daca vrei,bineinteles ca  poti sa adaugi ce fel de arome doresti iar  daca iti plac placintele mai dulci, poti sa pui mai mult zahar, dupa gustul tau.

Asamblare placinta:

Dupa ce aluatul a crescut in voie, l-am sectionat pe jumatate si am intins 2 foi, de aproximatix 36/33 cm. Fiecare foaie am sectionat-o in cate 3 fasii late, pe lungime, dupa care am taiat pe latime, de 3 ori, obtinand 12 patrate.

Am asezat in mijlocul fiecarui patrat cate 1 lingurita de umplutura si am impaturit aluatul, unind captele, 2 cate 2 si lipindu-le foarte bine, astfel incat sa nu se desfaca in timpul coptului.

Am uns fiecare bucata cu galbenus de ou amestecat cu lapte si le-am bagat in cuptorul preincalzit la 190g C pentru aproximativ 30 de minute, pana cand au devenit rumene si aurii.

Din compozitia de mai sus am obtinut 2 tavi, cu cate 12 bucati de placinte.

 

Pofta buna! 

 

Placinte Poale-n brau - Branzoaice - Dulciuri fel de fel

  Sursă