Ingrediente:
250 ml apă,
250 ml lapte,
1 linguriță sare,
800 g făină,
1 linguriță praf de copt.
Umplutură:
3 cepe,
400 g carne tocată,
sare și condimente după gust.
Si de asemenea:
150 g unt pentru uns aluatul,
1 galbenus de ou + 1 lingura lapte pentru uns placintele.
Se coace 35-40 de minute la 180 de grade.
Mod de preparare:
Într-un castron adânc, amestecați apa și laptele, adăugați sare, praful de copt și făina în mai multe adaosuri.
Frământați un aluat mediu moale și elastic. Trebuie să-l frământați bine timp de 5-8 minute, apoi să-l împărțiți în 4 părți și să formați bile.
Acoperiți-l ca să nu se usuce și lăsați-l să se odihnească timp de 10 minute.
În acest timp, pregătiți umplutura: într-un bol adânc, amestecați ceapa și carnea tocate, condimentați și amestecați bine cu mâna. Împărțiți umplutura în 4 părți.
Apoi luați o bilă de aluat și pe o suprafață de lucru înfăinată ușor, întindeți-o cât mai subțire într-o foaie mare, alungită.
Ungeți blatul cu un sfert din untul topit și întindeți un sfert din umplutură.
Rulați aluatul într-un rulou, apoi modelați ușor într-un melc.
Repetați procedura cu aluatul rămas, și înfășurați „melcii” formați într-o pungă și lăsați-i să se odihnească 20 de minute, de preferință la rece sau la frigider.
După ce a trecut timpul, luați „melcul” în formă inițială pe o suprafață de lucru înfăinată ușor și întindeți-l cu mâna sau cu sucitorul pentru a-i reduce puțin grosimea și a crea o plăcintă mai subțire.
Aranjați-le pe o foaie de copt tapetată cu hârtie de copt (coaceți-le câte două).
Ungeți plăcintele cu gălbenuș de ou și coaceți timp de 35-40 de minute la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Pofta buna!