Pomelo este originar din Asia de Sud-Est şi cel mai mare dintre citrice, fiind denumit şi citrus maxima sau citrus grandis. De forma unei pere uriaşe, având culoarea galben-verzuie, miezul de culoare aurie sau roz cu un gust dulce-amărui este acoperit de o coajă foarte groasă. Un fruct poate cântări de la 1 kg la 8 kg.
Necunoscătorii spun că acest fruct este o combinaţie între grapefruit şi sweetie, însă puţini ştiu că o mare parte dintre varietăţile de grapefruit este reprezentată de hibrizi din pomelo şi portocale. Seamănă la gust cu grapefruitul, însă este mult mai dulce. Pomelo este bogat în vitamine şi minerale, substanţe active şi detoxifiante care reduc stresul oxidativ şi refac depozitele energetice, acizi organici, proteine, minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu şi fier).
Un sfert de pomelo (aproximativ 150 g) asigură necesarul zilnic de vitamina C.
Beneficiile pe care le aduce pomelo pentru organism:
foarte util în tratatea astmului;
ajută la prevenirea şi tratarea răcelilor şi gripelor;
stimulează sistemul imunitar;
are un efect benefic asupra sistemului digestiv (în ciuda gustului său acid);
datorită vitaminelor şi mineralelor, este benefic în cazuri de oboseală, diabet, febră, insomnie, dureri de gât şi cancer de stomac sau pancreatic;
datorită conţinutului de pectine, echilibrează presiunea arterială;
numărul mic de calorii pe care îl conţine (30-35 calorii/100g) face ca pomelo să fie folosit în curele de slabire;
combate căderea părului prin vitaminizarea rădăcinii firului de păr,
incetineste procesul de imbatranire;
combate oboseala.
Cum ştim să alegem un fruct bun?
Un fruct sănătos trebuie să fie tare şi greu, are coaja galbenă, bine întinsă şi fără pete. Pus la rece, pomelo poate fi păstrat mai multe zile fără a se strica. Fructul pomelo se poate consuma ca atare, făcut suc sau în salate de fructe, În China, din coaja de pomelo se pregăteşte marmeladă, fiind folosită totodată cu succes şi la prăjituri.
Vă recomand o salată dulce-acrişoară cu mult conţinut de vitamina C.
Aveţi nevoie de:
Pomelo,
kiwi,
zeamă de lămâie şi miere de mai.
Polemo şi kiwi se curăţă de coajă. Pomelo se taie cubuleţe, iar kiwi se taie felii. Fructele se stropesc cu puţină zeamă de lămâie (pentru a încetini oxidarea). Peste fructe se adaugă o linguriţă de miere de mai.
Poftă bună şi sănătatea să vă fie alături!
Sursa :Joelle Magazine