Ingrediente:
Pentru aluat:
600 g faina
250 g unt
3 galbenusuri
250 g zahar pudra
1 lingura smantana
1 plic praf de copt
1 virf cutit sare
Pentru umplutura:
3 albusuri
7 linguri gem de caise mai tare
gem acrisor de 2 feluri: eu pun de caise si de strugurei
3 linguri zahar tos
coaja rasa si zeama de la 1/2 lamaie
zahar vanilat sau serbet de cacao
stafide, migdale taiate julien, merisoare uscate, coaja de portocala confiata taiata fasii
Mod de preparare:
– se amesteca faina cernuta cu zaharul cernut si el, sa nu ramana bulgarasi; se adauga untul rece taiat cubulete, apoi oul; se inveleste aluatul in folie alimentara si se lasa la rece 30 de minute;
– se imparte aluatul in 3; fiecare parte se intinde foaie subtire; foile se inteapa cu o furculita si se coc la foc mediu, 10-15 minute, cu atentie sa nu devina maronii; se scot cu grija pe un gratar (sunt inca moi) unde se lasa la racit;
– se lipesc foile unse cu gem; peste ultima foaie se intinde glazura facuta din cele 2 galbenusuri si 2 linguri de zahar; se decoreaza cu bucatele mici de diverse culori (merisoare, coaja de portocala, migdale – dupa gust si imaginatie); se da din nou la cuptor la foc mic, avand grija sa nu se rumeneasca glazura (cam 5 minute); cand s-a racit se taie in bastonase de 4 degete lungime si 1 deget jumate latime.
Se poate pastra 4-5 zile.