Desert

Prajitura Arlechin, un deliciu din caietul bunicii pe masa de sarbatoare a familie. Rețetă ușoară și delicioasă

 

 

Prajitura Arlechin, un dulce pentru întreaga familie. Rețetă ușoară și delicioasă

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

600 g faina

250 g unt

3 galbenusuri

250 g zahar pudra

1 lingura smantana

1 plic praf de copt

1 virf cutit sare

Pentru umplutura:

3 albusuri

7 linguri gem de caise mai tare

gem acrisor de 2 feluri: eu pun de caise si de strugurei

3 linguri zahar tos

coaja rasa si zeama de la 1/2 lamaie

zahar vanilat sau serbet de cacao

stafide, migdale taiate julien, merisoare uscate, coaja de portocala confiata taiata fasii

 

Mod de preparare:

– se amesteca faina cernuta cu zaharul cernut si el, sa nu ramana bulgarasi; se adauga untul rece taiat cubulete, apoi oul; se inveleste aluatul in folie alimentara si se lasa la rece 30 de minute;
– se imparte aluatul in 3; fiecare parte se intinde foaie subtire; foile se inteapa cu o furculita si se coc la foc mediu, 10-15 minute, cu atentie sa nu devina maronii; se scot cu grija pe un gratar (sunt inca moi) unde se lasa la racit;
– se lipesc foile unse cu gem; peste ultima foaie se intinde glazura facuta din cele 2 galbenusuri si 2 linguri de zahar; se decoreaza cu bucatele mici de diverse culori (merisoare, coaja de portocala, migdale – dupa gust si imaginatie); se da din nou la cuptor la foc mic, avand grija sa nu se rumeneasca glazura (cam 5 minute); cand s-a racit se taie in bastonase de 4 degete lungime si 1 deget jumate latime.

Se poate pastra 4-5 zile.

 

Pofta buna!

caiet cu retete: Prajitura "Arlechin"

 Sursa