Desert

Prăjitura bunicii cu foi din miere de albine, gem delicios și glazura de capsuni

 

 

Prăjitură bunicii cu foi din miere de albine, gem delicios și glazura de capsuni

 

Astazi vom face Prajitura Foi cu Miere de Albine. Aceasta este una dintre acele retete de prajituri pe care le avem de la bunica si pe care mama ne-a invatat sa le facem inca de cand eram mici si pe care cu totii le adoram.

 

Ingrediente:

pentru aluat:

50 de grame de unt
220 de grame de zahar
150 de ml de lapte
300 de grame de faina
1 ou
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
1 lingurita de otet
3 linguri de miere

pentru crema:

200 de grame de zahar
1 budinca de vanilie
400 de ml de lapte
300 de grame de unt cu 80% grasime
1 lingura cacao

pentru glazura:

180 gr unt

180 gr zahar pudra

1 plic budinca cu aroma de capsuni

2 linguri lapte

 

Mod de preparare:

1. Punem o cratita pe foc. In ea punem laptele, zaharul, mierea si untul. Amestecam din cand in cand cu o lingura de lemn pana cand incepe sa fiarba. Cand amestecul a inceput sa fiarba oprim focul si luam cratita jos.
2. Punem peste faina si amestecam pana cand s-a omogenizat. Apoi, adaugam bicarbonatul de sodiu si otetul. Amestecam din nou. La urma adaugam si oul si il incorporam si pe el in compozitie.
3. Lasam aluatul pentru foi acoperit cu un capac peste noapte. In tot acest timp el se va intari si vom putea intinde foile mai usor.
4. A doua zi, rasturnam aluatul pe blatul de lucru fainat din abundenta. Framantam aluatul putin, adaugand faina daca este nevoie, apoi il impartim in 4, pentru ca vom face 4 foi.
5. Formam fiecare bucata de aluat intr-un cilindru. Acest aluat este foarte moale, de aceea trebuie sa lucram cu multa faina pe blatul de lucru si peste aluat.
6. Intindem fiecare foaie cu grija, intorcand-o mereu si presarand faina, pentru a nu se lipi. Rulam foaia pe sucitor si o punem intr-o tava unsa si tapetata cu faina, sau putem sa le coacem si pe fundul tavii pentru a le scoate mai usor.
7. Facem la fel cu toate foile si le dam la copt la 200 de grade Celsius pana cand devin aurii deasupra, aproximativ 10-15 minute.
8. Cand avem foile coapte, le punem una peste cealalta si cu un cutit taiem putin din margini pentru a le face egale.
Acum vom face crema.

 

9. Punem peste zahar praful pentru budinca si cinci linguri din cantitatea de lapte. Amestecam pana cand se formeaza o pasta.
10. Punem restul de lapte la fiert intr-o cratita. Cand laptele incepe sa fiarba dam focul la redus si adaugam amestecul pentru budinca il el. Cu o lingura de lemn amestecam continuu pana cand incepe sa se ingroase. Apoi, lasam budinca la racit.
11. Cand este rece, spumam untul cu mixerul si adaugam cate o lingura din budinca, mixand bine dupa fiecare adaos, pana cand am terminat toata budinca.
12. Pentru asamblarea prajiturii vom avea nevoie de: foi, crema si gem.

13. Punem prima foaie intr-o tava. Peste ea punem jumate din crema de budinca si o intindem uniform. Apoi, punem cea de-a doua foaie, peste care intindem gem. Eu am pus dulceata de nectarine facuta de bunica, dar puteti folosi ori de care doriti.

14. Punem si cea de-a treia foaie si cealalta jumatate de crema, apoi ultima foaie. Deasupra presaram zahar pudra.
15. Lasam prajitura cel putin 2 ore acoperita cu un prosop de bucatarie. Apoi, o putem servi.

 

E momentul sa regatim glazura.

 

Gatim la bain-marie untul, zaharul pudra, laptele si pudra de budinca, pana incepe sa se ingoroase si capata consistenta glazurii. Turnam glazura peste ultima foaie de aluat.

Punem prajitura la frigider peste noapte.

In acest timp, foile se vor inmuia de la crema si de la gem si vor devenii foarte fragede. Aceasta este o prajitura extrem de delicioasa, cu aroma de miere, crema fina si dulceata. In plus, are si un aspect frumos odata ce o feliem, datorita straturilor pe care le-am creat.

Pofta buna!

  Sursa