Torturi

Prăjitură cu blat de nucă, caramel și glazură de ciocolată. Un desert delicios căruia nu-i poți rezista!

 

 

Prăjitură cu blat de nucă, caramel și glazură de ciocolată. Un desert delicios căruia nu-i poți rezista!

 

Ingrediente: 

pentru blat:

5 albusuri,

100 gr zahar,

200 gr nuca macinata marunt marunt,

1 lingurita praf de copt,

4 linguri cu faina.

pentru crema:

5 galbenusuri,

150 gr zahar,

200 gr unt,

200 gr nuca maruntita dar nu foarte fin.
200 gr ciocolata alba razuita pe ochiul mare

pentru glazura:

100 gr ciocolata amaruie,

50 ml frisca lichida

50 gr unt.

 

Mod de preparare:

Blatul:
Se mixează albuşurile spumă tare cu zahărul până obţinem o compoziţie ca pentru bezea. Se adauga faina, praful de copt si  nuca  amestecand usor cu o lingura sau spatula.

Aluatul se toarnă în tava 25/35 cm tapetată cu hârtie de copt. Se pune în cuptorul preîncălzit şi se coace cam 20 de minute (se poate face testul cu betisorul). Se dă la răcit.

Ciocolata albă se rade pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se presară în strat uniform peste blatul răcit.

Crema:
Zahărul se caramelizează la foc mic. Atenţie să nu se ardă! Se dă deoparte de pe foc şi se adaugă untul tăiat cubuleţe.

Se amestecă bine pană s-a topit complet. Se pune din nou la foc mic, apoi se adaugă pe rând gălbenuşurile amestecând bine după fiecare.

Trebuie să se îngroaşe puţin compoziţia. Abia atunci se adaugă nuca taiată. Se dă la răcorit un pic apoi se toarnă peste ciocolata albă rasă pe blat.

Glazura:
Bucaţelele de ciocolată amăruie se pun împreună cu untul şi frişca lichidă într-un vas la foc mic, dar nu trebuie sa fiarba, cat sa fie calda sa se topeasca ciocolata.

Se amestecă pâna ce se obţine o cremă omogenă. Se răceşte un pic apoi se toarnă peste caramel.

Se da la frigider pentru cateva ore sau pana a doua zi.

 

Pofta buna!

 

 Sursă