Ingrediente:
pentru foi:
5 oua
7 lg zahar
7 lg ulei
1 lgt amoniac stins cu otet
faina cat cuprinde
pentru crema de griș:
1.5 l lapte
un praf de sare
10 lg zahar
200 g gris
1 plic zahar vanilat
esenta de vanilie
1 lgt coaja rasa de portocale (optional)
200 g unt/margarina
1 borcanel mic cu gem de capsuni
apa, zahar, esenta de vanilie pt uns foile
pentru glazură:
100 g ciocolata cu lapte
2-3 lg frisca lichida
Mod de preparare:
Foile: Se bat ouale bine cu zaharul, se adauga uleiul, amoniacul si faina cat cuprinde pentru a putea framanta si a se obtine un aluat elastic si nelipicios. Se imparte in 5 parti si se coc 5 foi pe dosul unei tavi cu dimensiunea de 22×32 cm (dosul tavii), timp de 12-15 minute la 180 de grade.
Crema: Se pune 1,5 l lapte la foc impreuna cu praful de sare si zaharul. Cand incepe sa clocoteasca, se face focul incet si se toarna in ploaie grisul, amestecand continuu cu un tel pentru a nu face cocoloase. Se lasa sa fiarba pana se ingroasa, se stinge focul si se pune untul. Se amesteca pana ce acesta se topeste si se incorporeaza in crema. Se lasa la racit. Se adauga zaharul vanilat si esenta de vanilie pentru o aroma mai puternica si coaja de portocale daca se doreste.
Intr-o cana se prepara un sirop din apa, zahar si esenta de vanilie. Cu acest sirop se ung foile cu ajutorul unei pensule pe masura ce se asambleaza prajitura.
Pe un platou se aseaza o foaie, se unge deasupra cu sirop, apoi cu un strat de crema de gris. Se ia a doua foaie, se unge pe ambele parti cu sirop, se aseaza peste crema de gris si se unge cu gem de capsuni. Se repeta operatiunea, alternand umpluturile. Dupa ce s-a asamblat prajitura, se acopera cu folie alimentara si se pune o greutate peste ea pana a doua zi pentru a se lipi bine foile intre ele.
Intr-o craticioara se rupe ciocolata bucati, se pune frisca lichida si se da la foc mic pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza. Asa calduta se toarna peste prajitura, se intinde uniform dupa care se lasa cateva minute pentru a se intari ciocolata si se portioneaza pentru a fi servita.
TIPS-URI
1. Se poate folosi orice fel de gem preferati.
2. Cand se intind foile, vor fi subtiri dar la coacere mai cresc.
Poftă bună!