Ingrediente:
pt. 500 ml. sirop, 2 borcane de 370 de ml și două borcane de 240 ml.
- 1,5 kg de căpșuni proaspete, cântărite gata curățate
- 1,5 kg de zahăr tos
- 1 plic de 10 grame de sare de lămâie
Mod de preparare:
Preparare Dulceață și sirop de căpșuni pregătite în același timp, fără prea mult zahăr, fără conservanți și coloranți:
1. Vineri am făcut asta: am spălat și am curățat căpșunile, le-am tăiat în sferturi sau jumătăți (sau le-am lăsat întregi, după mărime). Am amestecat zahărul cu sarea de lămâie și apoi cu căpșunile. Am pus totul într-o oală cu capac și am așezat-o la răcoare (în cămară). În câteva ceasuri, zahărul a început să extragă apa din căpșuni.
Sâmbătă am mai scuturat oala/amestecat ușor de câteva ori iar duminică, după 48 de ore de repaus, fructele pluteau în sirop, așa cum se vede în imaginea din dreapta.
2. Cândva, în acest lung interval de așteptare, se pregătesc sticle/borcane sterilizate: se spală borcanele foarte bine cu apă caldă și detergent de vase, se limpezesc în câteva ape și se așează pe o tavă metalică. Tava cu tot cu borcane se bagă în cuptorul rece, se aprinde cuptorul și se fixează la 150 de grade. Se menține temperatura timp de 30 de minute, apoi se stinge cuptorul, lăsând borcanele să se răcească acolo. Borcanele trebuie să aibă capace care închid etanș, care deasemea se spală, se opăresc cu apă clocotită și se lasă să se răcească în apă, apoi se șterg cu un șervet curat. Borcanele sterilizate se închid cu capacele potrivite și se păstrează așa, ca să nu se contamineze cu eventuali spori de mucegaiuri sau alte bacterii care ar putea contamina dulceața.
3. După ce au trecut cele 48 de ore de așteptare, tot siropul și fructele se toarnă într-o cratiță cât mai largă și joasă. Eu am o cratiță cu diametrul de 38 de cm. și înălțimea de doar 10 cm pe care am cumpărat-o de curând, special pentru dulceață, asta după ce am înțeles că nu am cum să obțin aceleași rezultate într-o oală cu pereți înalți: orice se fierbe într-o asemenea oală, apa se condensează pe pereți și o parte din aceasta se prelinge înapoi în vas, ori noi, pentru o dulceață cu o culoare frumoasă, avem nevoie de o evaporare cât mai rapidă. Am pus, așadar, cratița pe foc și am adus totul la fierbere, la foc iute, reținând exact momentul în care dă în clocot (ora și minutul).
4. Am lăsat să fiarbă 1-2 minute, apoi am scos cu o spumieră toate fructele și le-am pus deoparte, într-un castron. Am lăsat siropul să fiarbă și am adunat cu grijă spuma mai densă de culoare mai deschisă de la suprafață. Atenție, siropul în fierbere oricum face bulbuci, nu confundați cu spuma din reziduuri de zahăr care va avea o culoare mai degrabă plămânie.
5. Imediat am scos 500 de ml. de sirop pe care l-am pus într-o sticlă sterilizată, prevăzută cu capac etanș, lucrând cât se poate de rapid, pentru că restul siropului e încă pe foc. Evident, atunci când am scos 500 de ml. de sirop am scos destul de mult din zahărul adăugat, pentru că zahărul e dizolvat în acest sirop. Iată de ce dulceața e foarte plăcută și gustul ei nu e tăios de dulce.
6. Imediat după ce am scos 500 de ml. de sirop am adăugat înapoi în cratiță căpșunile și le-am fiert până la trecerea a 15 de minute din momentul primului clocot, apoi am oprit focul și am turnat dulceața fierbinte în borcane (borcanele trebuie să fie așezate pe o suprafață metalică al cărei rol e să preia șocul termic, să nu plesnească sticla în momentul în care se adaugă dulceața fierbinte). Se pun capacele și borcanele se întorc cu josul în sus, sprijinindu-se pe capac, poziție în care se vor ține câteva minute, apoi se întorc în poziția firească.
Observație: nu are niciun rost să fierbeți mai mult timp dulceața, chiar dacă ea va părea încă lichidă, după ce se va răci se va gelifia frumos.
Sursa: Retete ca la mama