În credința populară se spune că Primula apară oamenii și animalele de vrăji. De asemenea, ca și simbolistică, petalele acestor flori sunt asociate cu femeia, nașterea, inițierea, perfecțiunea și moartea. Într-un pas, trecând de la mit la realitate, să știi că primula poate fi văzută astăzi atât pe monedele austriecilor cât și în grădinile iubitorilor de plante. Datorită florilor extrem de colorate, primula devine una dintre cele mai atractive plante de primăvară. Iar dacă ai primit-o cadou sau ai cumpărat-o pentru a-ți colora căminul, hai să-ți spun cum trebuie îngrijită.
În primul rând trebuie să știi că Primula nu va rezista prea mult timp în interiorul casei. Ar avea șanse mai mari de supraviețuire dacă ar fi amplasată undeva pe marginea pervazului, acolo unde geamul se mai deschide, pentru a putea beneficia mai tot timpul de aer proaspăt. Cu toate acestea te sfătuiesc să nu te grăbeşti să o expui în locuri supuse diferenţelor mari de temperatură. În concluzie, Primula preferă un mediu aerisit unde există curenții de aer și o temperatură de circa10-16°C. Preferă multă lumină, dar fără expunere directă la soare. Iar în ceea ce privește udarea îți recomand să aplici cam 2-3 udari pe săptămână, astfel încât solul să se mențină în permanență reavăn, dar fără exces de umezeală.
Umezeala excesivă și udarea în mijlocul rozetei de frunze va determina în scurt timp putrezirea plantei. Dacă nu apar și alte probleme de îngrijire defectuoasă sau boli, Primula la ghiveci poate avea o durată medie de viata de proximativ doi ani. Însă dacă o vei planta în grădină, atunci primula se va comporta ca o plantă perenă și va înflori în fiecare primăvară și toamnă. Dacă nu ai o grădină atunci o poți planta într-o jardinieră mai mare pe care s-o montezi în exterior ferestrei.
Pentru a avea primule frumoase ai nevoie de o jardinieră din lut (rezistentă la îngheț), pământ amestecat cu frunze uscate (acestea drenează pâmântul şi împiedică putrezirea rădăcinilor) și un fertilizant special pentru plantele decorative prin flori. Atenție! Există numeroase specii de Primula, de la Primula vulgaris la Primula obconica sau Primula veris, diferențele fiind în culorile și forma petalelor, dar modul de îngrijire este similar.
Primula obconica
Ca și ciclu de viață vei observa că pe măsură ce primăvara se va apropia de final, iar temperaturile vor deveni din ce în ce mai ridicate, Primula își va înceta înflorirea, urmând să te mai surprindă cu frumustea florilor sale abia în toamnă. Primula suportă foarte bine perioadele de îngheț din timpul iernii, însă mai puțin soarele torid din timpul verii, motiv pentru care te sfătuiesc să le plantezi sau să le expui ghivecele undeva în preajma unor arbori sau arbuști. Sper să-ți fie de folos informațiile mele și să ai zile frumoase și colorate!
Primula vulgaris
Primula vulgaris
Primula vulgaris
Primula vulgaris
Primula vulgaris
Primula vulgaris
Primula veris
Primula veris
Primula obconica
Primula obconica
Primula vulgaris
Primula obconica
Primula vulgaris
Sursa: Adela Pârvu