Remedii naturiste

Propolisul întărește imunitatea și tratează afecțiunile digestive, dureri si infectii dentare, anemii, sinuzite, otite externe

 

 

Propolisul întărește imunitatea și tratează afecțiunile respiratorii, urinare sau digestive

 

Propolisul este un alt aliment-minune, creat de albine, alaturi de miere, pastura si laptisor de matca, care ne ofera numeroase beneficii pentru sanatate. In primul rand, propolisul este cunoscut pentru capacitatile sale antibacteriene.

Beneficiile propolisului se pare ca au fost descoperite cu mii de ani in urma, pe vremea egiptenilor, acestia fiind printre cei dintai oameni care l-au folosit in tratarea mai multor afectiuni.

Inainte de a discuta despre beneficiile acestui produs creat de albine, sa vedem mai exact ce este el.

Ce este propolisul?

Cu mii de ani in urma, civilizatiile antice utilizeau propolisul pentru propritatile sale medicinale. De exemplu, grecii il foloseau pentru a trata abcese. Asirienii il puneau pe rani pentru a lupta cu infectiile si pentru a grabi vindecarea. Iar egiptenii il foloseau chiar pentru imbalsamarea celor decedati.

Aceasta substanta – propolisul – este creat de albine utilizand seva diverselor  plante, care – amestecata cu propriile secretii ale albinelor produc acest aliment minune cu puternice capacitati antibacteriene. Chiar albinele folosesc propolisul pentru a igieniza locul in care matca va depune ouale sau la acoperirea unor daunatori mai mari (mumificare).

Ce contine propolisul?

Compozitia propolisului poate varia destul de mult in functie de locatia albinelor. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au identificat peste 300 de compusi in propolis, majoritatea lor fiind diferite combinatii de polifenoli. Polifenolii sunt antioxidanti care vindeca bolile din organism.

Mai exact, propolisul contine polifenoli numiti flavonoide, acestea fiind secretate de plante ca o forma de protectie.

Compozitia chimica a propolisului: rasina (50-70%), ulei si ceara (30-50%), polen (5-10%) si alti compusi chimici inclusiv aminoacizi, minerale, zaharuri, vitaminele B, C si E, flavonoide, fenol, precum si compusi aromatici.

Cele mai importante beneficii ale propolisului pentru organism

Cercetatorii sunt de parere ca propolisul are numeroase proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si antiinflamatorii. De asemenea, acesta are si proprietati cicatrizante prin stimularea si accelerarea regenerarii tesutului.

La acestea se poate adauga si o influenta benefica a propolisului care antreneaza o aparare mai buna a organismului fata de agresiuni in general si microbiene in special.

Vindecarea ranilor

Propolisul contine un compus special denumit „pinocembrina”, un flavonoid care actioneaza ca un antifungic. Aceste proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene fac ca propolisul sa fie util in vindecarea ranilor.

Un studiu a descoperit ca propolisul ajuta persoanele care au suferit arsuri sa se vindece mai repede prin accelerarea cresterii de noi celule sanatoase.

In trecut, medicii utilizau unguente cu propolis pentru arsurile grave. Cicatrizarea intr-un timp relativ a ranilor, obtinuta prin tamponarea lor cu o solutie alcoolica cu propolis, este un remediu cunoscut de multi apicultori.

Iata cum se poate prepara aceasta solutie: solutia se prepara adaugand in alcool 10-15% propolis. Ea se lasa 10 zile sa se macereze intr-o sticla cu dop slefuit, pentru a impiedica evaporarea substantelor balsamice si a eterurilor volatile din amestec.

Se mai agita uneori sticla. Dupa cele 10 zile, solutia se filtreaza si se foloseste la tamponari.

Anemii

Propolisul poate fi indicat si persoanelor care sufera de anemii sau aterioscleroze, insa doar cu acordul unui medic specialist.

Afectiuni ORL

O buna parte din afectiunile atat acute cat si cronice din sfera ORL pot fi ameliorate cu propolis, mai ales daca vorbim despre faringite, rino-faringite, laringite, sinuzite, otite externe.

Herpes

Exista unguente pe baza de propolis (contin circa 3%) care pot ajuta la accelerarea procesului de vindecare pentru herpesul oral si genital. Aplicarea de trei ori pe zi a ajutat la vindecarea herpesului oral mai repede decat daca nu s-ar fi utilizat niciun tratament, conform acestui studiu.

Stomatologie

Se poate utiliza in igiena dentara generala, pentru gust placut, tratarea gingivitelor, somatite ulceroase, afte, dureri si infectii dentare (abcese si post extractie).

Oamenii de stiinta au gasit diverse utilizari ale propolisului si in anestezia dentara. De exemplu: se amesteca o cantitate de propolis de 0,03% preparat septic cu novocaina de 0,25%, formand o solutie care mareste puterea anestezicului de 14 ori. In prezent se utilizeaza anestezice moderne, dar iata cate capacitati are totusi propolisul.

Tratează și ameliorează problemele gastro-intestinale

Ulcerul, gastrita și infecția cu virusul Helicobacter Pylori sunt afecțiuni tot mai comune în zilele noastre. Propolisul este o alternativă naturală, sănătoasă și foarte eficientă de a trata aceste probleme. Proprietățile antiinflamatoare, antibacteriene și antispastice ale propolisului reglează secreția gastrică și contribuie la cicatrizarea mucoasei stomacale.

Riscuri ale utilizarii propolisului

Pana in prezent, nu exista studii care sa mentioneze in ce conditii produsele din propolis nu sunt sigure. Oamenii iau de obicei propolis atunci cand consuma si miere.

Doza recomandata pentru un adult este de 70 mg pe zi.

Daca aveti alergie la miere sau albine este foarte probabil sa dezvoltati o reactie alergica si la produsele care contin propolis. Manifestarea alergiei tipice este o eruptie a pielii, intr-un mod foarte asemanator cu eczema. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa adaugati propolisul in planul dvs. de tratament.

Pastrarea propolisului

O data recoltat, el se aduna in cocoloase cat un ou. Pentru buna pastrare a eterurilor volatile si balsamurilor propolisului, care se pierd cu timpul, cocoloasele se invelesc in staniol sau in hartie pergament.

Bulgarasii de propolis astfel inveliti se pastreaza intr-o cutie de tabla ermetic inchisa.

 Sursa