Rodia este un fruct consumat de mii de ani si reprezinta un simbol al abundentei si fertilitatii in cultura multor popoare. Se crede ca rodia este originara din Orient, fiind un copac iubit si cultivat in India, Persia, Mesopotamia, Anatolia si Peninsula Arabica.
Rodia este un fruct benefic din punct de vedere nutritional, iar aroma si gustul sau deosebit o face placuta pentru consum, fiind inclusa ca ingredient principal in numeroase retete culinare.
De la rodie se consuma semintele suculente, dulci-acrisoare, incarcate de nutrienti si antioxidanti. Semintele se pot consuma ca atare, sub forma de suc, ca si adaos la salate, la prajituri. Sucul poate constitui un excelent dressing pentru diverse salate si preparate.
Ceea ce ma impiedica la inceput sa o consum era faptul ca nu stiam cum sa o curat si sa o mananc efectiv. Dar, urmarind diverse filmulete, am invatat cea mai simpla metoda de curatare a rodiei.
1. Umple un vas cu apa.
2. Deasupra vasului, taie rodia in jumatate si apoi in sferturi. Scufunda sferturile in vasul cu apa si cu ajutorul degetelor, extragi semintele de rodie. Semintele se vor scufunda, iar invelisul alb, buretos, va pluti la suprafata.
3. Scurge apa din vas si bucura-te de seminte, pe care iti sugerez sa le mananci cu tot cu miezul tare din interior, pentru a beneficia integral de fibre, nutrienti si antioxidanti.
Daca nu te convinge gustul bun si deosebit al rodiei sa o incluzi in alimentatia ta zilnica, atunci iata 3 motive importante pentru care ar trebui sa o faci :
1. Reduce riscul aparitiei si dezvoltarii cancerului
Principalul beneficiu nutritional adus de rodie este continutul mare de antioxidanti (4479 unitati/100 grame, conform scalei Orac). Numeroase studii au relevat ca antioxidantii continuti de rodie, inhiba proliferarea celulelor canceroase si incurajeaza apopteoza (moartea programata) a acestora.
Conform unei cercetari efectuate de Universitatea din Maryland : “In testele de laborator, extractele de rodie obtinute din suc, pudra sau ulei, au incetinit reproducerea celulelor canceroase si le-au distrus. Unele extracte de rodie au ajutat la oprirea alimentarii cu sange a tumorilor, “infometandu-le” si astfel, micsorand tumorile. Majoritatea studiilor au avut ca obiect celulele cancerului de san si a celui de prostata, insa efectul benefic s-a constatat si asupra tumorilor pulmonare.”.
2. Consumul de rodie creste imunitatea organismului
Rodia contine vitamina C, consumul unei rodii pe zi asigurand 40% din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, antioxidantii continuti de rodie ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, intarind astfel celulele organismului.
In 2009, un grup de cercetatori ai Universitatii din Texas, au studiat efectele polifenolului PPE (unul dintre antioxidanti continuti de rodie) asupra virusului gripei A. Rezultatele cercetarii au fost ca PPE a dovedit in vitro numeroase proprietati anti-virale si anti-gripa si mai mult decat atat, a potentat actiunea unui medicament anti-viral, Tamiflu.
Intr-un alt studiu in-vitro, s-a cercetat interactiunea extractului de rodie cu cinci antibiotice (cloramfenicol, gentamicina, ampicilina, tetraciclina si oxacilina) ce se administreaza in cazul infectiei cu stafilococ auriu. Stafilococul auriu este una dintre cauzele aparitiei infectiilor pielii (cosuri, acnee, celulita foliculara), bolilor respiratorii (cum ar fi sinuzita) si intoxicatiilor alimentare. In urma studiului efectuat a rezultat ca extractul de rodie a amplificat activitatea tuturor antibioticelor analizate.
3. Rodia si sanatatea sistemului cardiovascular
O alimentatie cu rol cardioprotector este caracterizata de consumul redus de sare si grasimi saturate, concomitent cu un consum crescut de alimente vegetale, in special de legume si fructe bogate in antioxidanti si fibre. Semintele rodiei contin multi antioxidanti, dar si fibre, ceea ce transforma rodia intr-un aliment medicament cu rol de protectie a sistemului cardiovascular.
Studiile efectuate au demonstrat ca antioxidantii continuti de rodie ajuta buna functionare a inimii, incepand de la scaderea tensiunii arteriale sau eliminarea placii arteriale, imbunatatirea circulatiei sanguine si prevenirea ingrosarii vaselor de sange.
Unul dintre studiile publicate a aratat ca pentru soarecii de laborator carora le-a fost administrat suc de rodie, ateroscleroza a scazut cu 30%.
In final, iti recomand sa incerci aceasta reteta de smoothie, bogata in antioxidanti :
Ingrediente :
8 maini de frunze de spanac;
1 cana de samburi de rodie;
1 cana de afine (proaspete sau congelate);
1 cana de capsuni (proaspete sau congelate);
8 curmale, hidratate inainte;
2 linguri seminte de in, macinate;
1/2 avocado;
Pune toate ingredientele in blender si bucura-te de acest smoothie delicios si sanatos !
Sursa: Hranatate