Ingrediente:
Pentru blat:
- 4 albusuri
- 180 g zahar tos
- 1 1/2 linguri amidon
- 1 lingurita otet de vin alb
- 50 g nuci, tocate marunt
- 1 lingurita scortisoara
- 4 linguri zahar pudra
- 175 g suc de mere acrisoare
- 200 ml frisca lichida
- 2 linguri coniac
Pentru sosul caramel:
- 75 g unt nesarat
- 100 ml sirop de artar
- 50 g zahar
- 4 linguri frisca lichida
- 2 linguri cu vârf smântână
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 180 C.
Tapetează cu hârtie de copt tava de 20×30 cm.
Cu ajutorul mixerului electric bate albuşurile spumă şi adaugă treptat zahărul. Spuma trebuie să fie tare şi lucioasă. Adaugă amidonul şi oţetul şi combină.
Asazâ spuma în tavă şi nivelează suprafaţa. Se pun și nucile mărunțite.
Combină nucile cu scorţişoara şi presară uniform. Dă la cuptor 15 min şi apoi lasă să se răcorească 15 min. Răstoarnă foaia pe o coală de hârtie presărată cu 2 linguri zahăr pudră.
Bezeaua se pune cu fața în jos peste zahăr și ușor se trage hârtia pe care s-a copt.
Îndepărtează hârtia de copt şi stropeşte cu sucul de mere. Bate frişca spumă şi adaugă alcoolul şi restul de zahăr pudră. Unge foaia şi apoi rulează.
Dă la rece 20 min, în timp ce prepari sosul caramel.
Intr-un vas pe foc mic pune la fiert untul, siropul de arţar şi zahărul, amestecând până când se dizolvă. Fierbe la foc mic 5 min.
Adaugă frişca lichidă şi fierbe în clocot 1 min, apoi se amestecă. Când zahărul și untul au devenit un amestec omogen, se trage de pe foc și se adaugă smântâna. Se lasă să se răcească.
Distribuiți (optional) deasupra dulceață sau fructe de pădure congelate (scurse) ori orice alte fructe proaspete tăiate mărunt, apoi rulați.
Se taie marginile neregulate ale blatului și se rulează ușor cu ajutorul hârtiei.
Lasă deoparte să se răcească şi să se îngroaşe şi seveşte rulada stropită cu sos.
Pofta buna !