Siminocul este o planta ierboasa frumoasa, cu flori rezistente si galbene ca soarele, cunoscuta in popor sub diferite denumiri: ciresar, flori de paie, iarba flocoasa, imortele, margica, ochisori sau siminic.
Infloreste din iunie, de la inceputul verii, si pana inspre mijlocul toamnei. Substantele amare din compozitie, ca si flavonoidele, fac din siminoc o planta de neocolit in tratamentele naturiste.
Numit stiintific Helichrysum arenarium, siminocul se foloseste in tratarea unor boli ale aparatului digestiv, rezultate excelente constatandu-se in hepatita, insuficienta hepatica, dischinezie biliara, inflamatii ale vezicii biliare, colecistite cornice, hipoaciditate gastrica, tulburari digestive, helmintiaza.
De asemenea, ajuta in ameliorarea durerilor reumatice si artritice, in caz de guta si tulburari metabolice.
Florilor de siminoc li se mai spune si imortele pentru ca isi pastreaza culoarea vie chiar si dupa ce se usuca.
Despre aparitia acestei flori pe pamant, legenda spune ca, pe cand Fecioara il plangea pe Iisus rastignit, langa piciorul Crucii a inflorit o buruiana, udata de lacrimile Mariei.
Cand l-a inmormantat pe Iisus, Maria a impodobit mormantul cu florile acelea galbene. Era siminocul, caruia, de atunci, i se mai spune si floarea nemuririi.
Infuzia se prepara din 30 g flori uscate la un litru de apa clocotita. Se infuzeaza zece minute, se filtreaza printr-o strecuratoare cat mai fina si se bea cate o cana, de doua, trei ori pe zi.
In medicina populara, florile de siminoc se fierbeau in rachiu si bautura se administra intern pentru stimularea secretiei gastrice, combaterea parazitilor intestinali si in diferite boli, precum galbinare, guta sau reumatism.
Trebuie spus ca siminocul nu are contraindicatii si nu interactioneaza cu medicamentele.
Infuzia de siminoc creste secretia biliara si de suc gastric, scade colesterolul, diminueaza spasmele create de bila lenesa. Siminocul este, de asemenea, un bun diuretic, la nivelul aparatului urinar tratand retentia de apa.
Dupa patru, cinci zile de folosire a infuziei, se constata cresterea presiunii sanguine si o imbunatatire a starii generale a organismului. O altă utilitate importante a siminocului este cea în tulburări ale circulației sangvine, varice, picioare reci.
Au fost făcute studii pe cancerul digestiv, pancreatic și de prostată.
Siminocul favorizează expectorația și ajută la eliminarea excesului de mucus.
Ca remediu pentru rinichi se prepara o fiertura dintr-un sfert de litru de lapte in care se pune o lingurita de planta. Amestecul se fierbe cinci minute dupa care se strecoara.
Se pot bea doua cani pe zi. Are efect diuretic si ajuta chiar si la eliminarea nisipului format la rinichi.
Datorita proprietatilor sale antialergice, antiinflamatorii si astringente, siminocul se foloseste si pentru ingrijirea pielii, ajutand la indepartarea celulelor moarte si curatind pielea in profunzime.
Sub forma de comprese cu infuzie, preparata mai concentrat, dintr-o lingura de planta la o cana de apa, siminocul ajuta la vindecarea cicatricelor si in tratamentul acneei, a dermatitelor si furunculelor.