Desert

Sirop si dulceata de trandafiri. Mod de preparare

 

 

Sirop si dulceata de trandafiri. Mod de preparare

 

 

Sirop si dulceata de trandafiri. Mod de preparare.

Sirop
————-

200 gr petale, 1 kg zahăr, 2 gr sare de lamaie

Se îndepărtează părțile verzi și se scutura bine polenul de pe petalele de trandafiri.
Petalele se freacă cu sare de lamaie si se terciuiesc ca o pasta.

Zaharul se fierbe cu 1 l de apa, la început pe foc mic, apoi pe foc iute sa se lege siropul.
Se spumează si se introduc petalele zdrobite.

Se amesteca bine 3-4 minute pe foc mic, apoi se acoperă cu un prosop umed și se lasa sa se raceasca.

Siropul cald se strecoara printr-un tifon dublu umezit cu apa rece si bine stors.
Se mai pune pe foc sa dea 2-3 clocote si se toarna fierbinte în sticle, care se inchid bine si se acoperă cu o patura, pana la răcire.

Dulceata de trandafiri
————————————-

300 gr petale de trandafiri, 1 kg zahăr, 1 lingurita sare de lamaie, 1 lingura zeama de lămâie.

Se aleg florile de trandafiri speciali pentru dulceata, se înlătură petalele vestede si staminele cu polen, și părțile verzi.

Se freacă 200 gr petale cu sare de lamaie, pana se inrosesc, apoi se lasa la rece.

Petalele ramase, se pun sa fiarbă cu 1 l de apa, 2 – 3 minute, apoi se strecoara printr-un tifon.

Zaharul se pune la fiert cub750 ml din lichidul strecurat, la foc mic, pana se dizolva zaharul si dau 2-3 clocote.

Se adaugă petalele frecate cu sare de lamaie si se lasa sa fiarbă la foc iute pana ce se leagă siropul. Se adauga zeama de lămâie, se ia spuma și se mai dau câteva clocote.

Se ia vasul de pe foc, se acoperă cu un prosop uned si se lasa la racit. Se pune in borcane, care se strang bine.

Pentru o mai buna reusita, borcanele inchise etans se pot steriliza 15 minute pe baia de apa.

 

Sursa