Bauturi

Siropul de varza – întărește bronhiile și combate bolile pulmonare

 

 

Siropul de varza – întărește bronhiile și combate bolile pulmonare

 

Siropul de varză este un leac simplu pentru afecțiunile respiratorii.
Cu toții știm cât de sănătoasă este varza. Cei mai mulți dintre noi o consumăm în stare crudă, adesea sub formă de salată, mai puțin cunoscut este însă siropul de varză.Pentru a avea efect terapeutic, uneori varza trebuie fiartă. În acest sens, vă punem la dispoziție o rețetă simplă, pe care o puteți folosi pentru afecțiunile pulmonare.

Rețetă: Sirop pectoral de varză
Cea mai eficientă din punct de vedere terapeutic este varza roșie.

Ingrediente:

– 60g varză,
– 70g miere,
– 1 litru de apă.

Preparare:

Varza se spală bine, se toacă mărunt și se pune într-o cratiță cu 1 litru de apă pe foc. A se fierbe un timp mai îndelungat, circa 20 de minute.

Decoctul se strecoară, iar după ce s-a răcorit, se adaugă mierea de albine. Se amestecă energic cu un tel, pentru omogenizare.

Siropul obținut poate fi folosit în bolile plămânilor. Ajută la fluidificarea secrețiilor bronșice și eliminarea lor. Și ceaiul de varză simplu poate fi util în tuse și răgușeală. Se recomandă atât frunzele, cât și miezul de varză la prepararea ceaiului.

Nu trebuie neglijat nici consumul de varză crudă, prin care putem beneficia de conținutul de sulf.

Se recomandă consumul de salată de varză, câte 300-400 de grame pe zi, simplă sau asociată cu alte legume, precum morcov.

Ce beneficii are varza

Varza este bogată în calciu, fosfor, fier, sulf și vitaminele C, K și U (responsabilă pentru efectul anti-ulcer). Are efecte remineralizante și revitalizante.

Cea roșie are rezultate foarte bune în afecțiunile respiratorii, precum bronșite, laringite, catar respirator și astm (ca adjuvant).

Consumul de varză poate aduce beneficii și în alte afecțiuni. Datorită acțiunii sale diuretice, reduce edemele, ascita, ciroza și litiaza urinară.

Este un remediu bun contra anemiei, a viermilor intestinali, a gastritelor hiperacide și a ulcerului gastric și peptic. În aceste cazuri se recomandă sucul de varză crudă, câte 20-30 ml pe zi.

Despre varză se spune de asemenea că funcționează ca un agent antidiabetic. Efectul hipoglicemiant cel mai mare îl are varza roșie.

 

 Sursa