Macul, denumit sugestiv și somnișor, pentru efectele sale calmante și sedative, a fost folosit ca leac încă din timpuri vechi, dovedindu-și eficacitatea în tratarea astmului bronșic, bolilor ficatului, anginei pectorale și migrenelor.
Considerate mici uzine de medicamente, semințele de mac se pot mândri cu un conținut bogat de minerale (iod, mangan, magneziu, cupru, zinc) care le transformă într-o sursă de energie naturală pentru organism.
La buna stare de funcționare a orgasnimului contribuie, de asemenea, o serie întreagă de substanțe vindecătoare, printre care lecitina, acidul oxalic și alcaloizii, care ajută la sporirea enzimelor şi a acizilor grași prezenți deja în corpul uman.
Semințele de mac vindecă osteoporoza
Cu un conținut de 73% acid linoleic, 10% acid palmitic, 13 % acid oleic și fosfor, semințele de mac ajută la întărirea sistemului osos.
Compoziția semințelor de mac, bogată în fosfor, ajută la o mai bună absorbție a calciului în organism. Toate acestea transformă macul într-un excelent remediu împotriva osteoporozei, o boală a oaselor, care până acum un secol era considerată o stare normală a persoanelor vârstnice.
Ce este osteoporoza?
O afecțiune caracterizată prin prezența demineralizarii osoase, asociată cu compromiterea structurii osoase trabeculare, afecțiune ce predispune osul la fractură în urma unui traumatism de mică intensitate sau chiar în lipsa acestuia.
Apare preponderant la femei, în perioada de menopauză, însă și la bărbații care consumă în mod excesiv alcool sau tutun; de asemenea, se poate produce și ca o determinare secundară a unor boli mai grave, precum cele sistemice (poliartrită, lupus sistemic, spondilită anchilozantă) sau anumite forme de cancer.
Studiu – Macul combate atrofia masei osoase
Această proprietate miraculoasă a macului, și anume, de combatere a atrofiei masei osoase, a fost descoperită întâmplător, odată cu transmutarea osemintelor unui cimitir vechi, aflat într-un cătun părăsit din Slovacia.
Ceea ce a atras atenția cercetătorilor a constat în faptul că oasele celor decedați nu prezentau semne ale osteoporozei. Și pentru că locuitorii regiunii erau cultivatori de mac, s-a ajuns la ipoteza că o astfel de plantă ar putea constitui remediu pentru combaterea bolii oaselor.