Țelina este una dintre cele mai sănătoase legume, este bogată în antioxidanți și vitamine esențiale pentru un organism sănătos.Țelina a fost folosită încă din secolul IX ca medicament, ba chiar era descrisă de Hipocrate drept un calmant nervos. Poate fi folosită întreaga plantă: rădăcină, tulpină și semințe, este săracă în calorii și are o textură asemănătoare cu cea a cartofului.
Descoperă cum este indicat să consumi țelina, dar și ce beneficii și proprietăți are.
Țelină cu miere
Nu curățați țelina de coajă, deoarece aceasta conține cele mai puternice substanțe nutritive și terapeutice. Spălați bine rădăcina cu oțet de mere. Dați-o apoi pe răzătoare și amestecați-o cu o cantitate suficientă de miere. Se consumă câte 1 linguriță, de mai multe ori pe zi.
În această salată simplă se mai pot adăuga și morcov sau măr ras și puțină zeamă de lămâie. Efectul terapeutic va fi și mai puternic.
Indicații terapeutice
– Tulburări de creștere la copii și adolescenți
– Prevenirea cancerului digestiv și intestinal
– Scăderea glicemiei
– Reducerea colesterolului și trigliceridelor
– Diabet
– Oboseală, stres
– Dereglări hormonale
– Aritmie cardiacă
– Obezitate, apetit necontrolat
– Edeme
– Hipertensiune arterială
– Reumatism, crize dureroase de gută
– Sănătatea oaselor și a țesuturilor osoase
Este nevoie de o porție mică de țelină rasă pe zi (100 g) pentru a reduce nivelul colesterolului LDL (rău) cu 10-20%. Într-o lună de zile se pot obține rezultate foarte bune, la fel și în diabet.