Remedii naturiste

Tinctură de gutui – Rețetă simplă și rapidă. O sursă de sănătate oferită de natură. Un remediu puternic. Reface celulele ficatului și redă vederea

 

 

Tinctură de gutui – Rețetă simplă și rapidă. O sursă de sănătate oferită de natură. Un remediu puternic. Reface celulele ficatului și redă vederea

 

Tinctura de gutui se prepara dupa o reteta foarte simpla. Ai nevoie doar de putina rabdare pentru a obtine tinctura pe care tu ti-o doresti.

Ingrediente:

  • 1 kg gutui
  • 500 gr zahar
  • 500 ml vodca 40%
  • 500 ml alcool 95%

Mod de preparare:

Pentru cantitatea de ingrediente data, trebuie sa folosim un borcan mai mare cu o capacitate minima de 2.5 litri. La final, vom obtine aproximativ 2 litri de tinctura de gutui.

Spalam bine gutuile, le taiem in jumatate si le scoatem cotoarele cu seminte. Taiem apoi jumatatile de gutui in doua. Taiem apoi sferturile de gutui in bucati si mai mici.

Intr-un borcan cu o capacitate minima de 2.5 litri asezam un strat de gutui. Adaugam apoi niste zahar. Din nou, un strat de fructe, zahar, fructe, zahar si asa mai departe.

Inchidem borcanul cu un capac si-l punem pe pervaz pentru 4-5 zile. Agitam borcanul in fiecare zi pentru a face zaharul sa se dizolve mai repede. Eu am facut asta de cateva ori pe zi.

Putem inlocui zaharul cu mierea de albine de salcam sau tei. De asemenea, putem folosi atat zahar cat si miere de albine (jumatate si jumatate).

Dupa aceste zile, turnam 500 ml de vodca in borcanul cu fructe si zahar. Aceasta este o buna oportunitate de a amesteca bine continutul borcanului. Inchidem borcanul si-l punem intr-o pivnita sau intr-un loc intunecat si racoros timp de 25-30 de zile.

Dupa perioada de maturare, turnam tot lichidul intr-un borcan separat. Inchidem borcanul si-l punem in pivnita. Lasam fructele de gutui in borcan. Adaugam alcoolul in borcanul cu gutui. Amestecam totul. Inchidem borcanul si-l punem deoparte, intr-un loc intunecat, timp de 10-14 zile.

Putem adauga in borcanul cu lichid si coaja de portocala, mandarina sau suc de lamaie pentru a-i imbunatati gustul. Pentru o aroma mai puternica, putem adauga si cateva felii de ghimbir, o bucata de baton de scortisoara sau vanilie.

Dupa 10-14 zile, turnam tinctura in borcanul cu lichid pastrat in pivnita.

Aruncam fructele. Tinctura poate fi filtrata usor si turnata in sticle. Lasam borcanul deoparte timp de 2-3 zile. Dupa acest timp, verificam gustul tincturii si, daca este necesar, adaugam miere sau zahar. Putem adauga si putin suc de lamaie.

 

Pofta buna!

 

Remediu excelent pentru răceli, gripe și infecții gastro-intestinale

Gutuile sunt recunoscute pentru efectele lor benefice în răceli și gripe, iar ceaiul din frunzele gutuilor este un remediu natural foarte bun pentru tusea convulsivă. De altfel, unele persoane îl folosesc și în crizele de astm.

Gutuile sunt un remediu la îndemână în această perioadă pentru cazurile de infecții gastro-intestinale sau diaree. Astfel, se prepară un decoct din 5 grame de frunze de gutui, peste care se toarnă 200 de ml de apă fiartă.

Decoctul se ține pe baie de aburi încă 20 de minute. Se lasă la răcit și se pune într-o sticlă, care se completează cu apă fiartă și răcită. Se iau zilnic 2 linguri de decoct de trei ori.

Ceaiul din frunze de gutui este remediu excelent împotriva mătreții și se folosește cu încredere pentru întărirea firului de păr și hrănirea lui.

 Sursă