Ingrediente:
• 10 vinete
• 10 cepe
• 10 roșii
• 10 ardei grași
• 10 căței usturoi
• 300 ml ulei
• 100 g pătrunjel + coriandru
• 3 linguri zahăr
• 2 linguri sare gemă
• Câte 3 boabe de piper negru/ borcan
Mod de preparare:
Curățăm vinetele de coajă, le tăiem în cuburi mai mari și le punem într-un vas, împreună cu 3 L de apă și cu 1 lingură de sare. Lăsăm deoparte timp de 10 minute. Facem acest lucru ca vinetele să-și păstreze culoarea frumoasă.
Tăiem în cuburi medii roșiile și 3 ardei grași. Pasăm legumele cu blenderul vertical până obținem un sos omogen. Tăiem cei 7 ardei grași rămași în cuburi mari.
Scurgem vinetele și le clătim. Mărunțim verdeața, dăm usturoiul prin presă și tăiem ceapa în jumătăți de rondele. Transferăm sosul făcut anterior într-o cratiță încăpătoare. Adăugăm și uleiul, zahărul și amestecăm.
Adăugăm și ceapa, ardeii, usturoiul și vinetele. Amestecăm, asezonăm cu sare și amestecăm din nou. Acoperim cu capac și aducem tocănița până la punctul de fierbere după care continuăm să o fierbem la foc mic, fără capac, timp de 15 minute. Amestecăm cu grijă de câteva ori.
După 15 minute de fiert, adăugăm verdeața, amestecăm și mai fierbem timp de 5-10 minute. Legumele trebuie să rămână întregi și crocante.
După ce oprim focul adăugăm piperul negru în borcane și le umplem cu tocănița. Acoperim borcanele cu capace și le punem într-o cratiță la baza căreia am așezat un prosop de bucătărie și în care am pus și un pic de apă fierbinte.
Completăm cu apă, cât să acopere 3/ 4 din înălțimea borcanelor.
Punem cratița pe foc și după ce apa începe să fiarbă, mai lăsăm pe foc timp de 15-20 de minute. Verificăm dacă legumele sunt fierte.
Închidem borcanele etanș, le întoarcem cu susul în jos și le acoperim cu o pătură. Le lăsăm deoparte până a doua zi, când le putem depozita în debara, cămară sau într-un loc ferit de razele soarelui.
Din ingredientele de mai sus am obținut 6 borcane de 1 L.
Poftă bună!