Ingrediente :
Blat:
4 oua;
4 linguri zahar;
2 linguri faina;
2 linguri cacao
– se freaca bine de tot cele 4 oua impreuna cu zaharul, pana ce compozitia isi tripleaza volumul si devine cremoasa
– se adauga faina amestecata cu cacaua, incorporandu-se cu mare grija;
– coacem blatul intr-o tava mica (circumferinta 18-20 cm) tapetata cu hartie, in cuptorul preincalzit
– dupa ce s-a racit il taiem in 2 foi pe care le insiropam
Crema:
500 g mascarpone;
200 ml smantana dulce pentru frisca;
coaja rasa de lamaie (pentru ca am dorit o crema foarte aromata am ras 2 lamai mici verzi si una galbena);
zeama de la o lamaie verde;
cuburi de lamaie confiate;
1 plic gelatina
– hidratam gelatina in cateva linguri de lapte, timp de 5 minute, apoi o incalzim pe baie de abur, pana se topesc granulele; mixam crema mascarpone cu smantana pana se omogenizeaza; adaugam cu grija zeama de lamaie si omogenizam; adaugam coaja de lamie si cuburile de lamaie confiata, apoi gelatina.
Mod de preparare:
Asezam o foaie de tort (insiropata) pe platoul de servire si montam in jurul ei un inel pentru torturi (daca nu avem unul potrivit, il confectionam din hartie de copt). Punem crema si nivelam, apoi asezam cea de-a doua foaie si apasam usor.
Dam tortul la rece pentru cateva ore, cel mai bine pana a doua zi.
A doua zi, indepartam folia din jurul tortului sau inelul special.
Pregatim glazura astfel:
– 160 g ciocolata neagra, 8 linguri de lapte, 1 lingura unt
– rupem ciocolata in bucati, adaugam laptele si untul si incalzim pe baie de aburi, pana ce ciocolata si untul se topesc
Punem glazura pe tort, imbracam si marginile si decoram dupa preferinta si imaginatie. Dam tortul la rece pentru cateva ore, apoi servim cu mare placere.
Pofta buna !
Sursa: florideportocal.ro