Torturi

Tort cu cu piersici si zmeura este o prajitura absolut delicioasa, aerata si colorata

 

 

Tort cu cu piersici si zmeura este o prajitura absolut delicioasa, aerata si colorata

 

Pentru zile calde sau zile in care simtiti nevoia unui desert lejer va propun prajitura cu piersici si zmeura. Are un singur blat, o crema fina cu frisca si iaurt grecesc si multe fructe aromate.

Pe langa asta arata si bine, asa ca va iau cu mine la preparare.

Clasica prajitura Melba are un un blat din biscuiti, dar eu am ales un pandispan simpla. Parca mergea mai bine la varianta mea de desert.

 

 Ingrediente: 

Blat:

  • 3 oua
  • 90g zahar
  • 90g faina
  • 1 strop sare

Crema:

  • 500g smantana pentru frisca (30% grasime)
  • 500g iaurt grecesc
  • 2 piersici (proaspete sau din compot)
  • 1 cana zmeura (proaspata sau congelata)
  • 100g zahar
  • 1 plic gelatina (10g)
  • 100ml apa

Decor:

  • 3-4 piersici (proaspete sau din compot)
  • 1 ceasca zmeura (proaspata sau congelata)
  • 5g gelatina + 50ml apa
  • 100ml apa (zeama de compot)
  • 50g zahar (optional)

 

Mod de preparare:

Se tapeteaza o tava dreptunghiulara cu fund detasabil cu hartie de copt. Tava mea are 20/30cm.

Se aprinde cuptorul la 180grade Celsius.

Ouale se mixeaza cu zaharul si sarea pana ce compozitia devine albicioasa si creste in volum. Faina se adauga treptat si se incorporeaza cu miscari largi de jos in sus.

Compozitia se toarna in tava si se coace cca.10-12 minute la 180grade Celsius.

Dupa coacere foaia de pandispan se lasa sa se raceasca.

Doua piersici spalate si sterse se taie cubulete. Gelatina (10g) se pune la hidratat intr-un vas metalic mic in 100ml apa rece si se lasa cateva minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj.

Dupa hidratare gelatina se inmoaie la bain marie.
Intr-un bol, smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul pana ce aceasta devine aerata. Frisca se amesteca cu iaurtul grecesc si apoi cu zmeura si piersicile taiate cubulete.

Se adauga gelatina inmuiata si se amesteca usor cat sa se incorporeaze bine toate ingredientele.

Crema se toarna peste foaia de pandispan si se niveleaza cu o spatula.

Decorare

Deasupra se decoreaza cu felii din jumatati de piersica si zmeura zdrobita. Peste aceste fructe de decor vine o pelicula subtire de jeleu ce va proteja fructele impotriva oxidarii.
Daca se fooseste zeama de compot nu mai este nevoie de zahar. Gelatina se pune la hidratat si apoi se inmoaie la bain marie.

Se amesteca cu zeama de compot si se distribuie peste fructe. Se poate folosi si o pensula din silicon pentru a acoperi fructele cu pelicula de gelatina.

Daca se foloseste apa in loc de compot, atunci aceasta se va fierbe cu zaharul 1-2 minute si dupa ce s-a racorit se amesteca cu gelatina inmuiata.

Prajitura merge la frigider pentru cateva ore sau pana dimineata.

Inainte de servire se scoate din tava si se portioneaza in forma dorita. Taierea se face cu un cutit bine ascutit, cu lama subtire.

Prajitura cu piersici si zmeura este o prajitura absolut delicioasa, aerata si colorata, adica exact ce trebuie pentru o zi de vara.

Pofta buna! 

 

Sursa