Ingrediente:
- 4 cesti de lapte proaspat (800 ml)
- o jumătate de cană de făină (50 g)
- o jumătate de cană de amidon de porumb (40 g)
- 1 cana zahar (160 g)
- 1 pachet de biscuiți de ciocolată sau fursecuri obișnuite (se pot folosi și piscoturi)
- 2 galbenusuri de ou
- 1 pachet de frișcă
- o jumătate de cană de lapte proaspăt
- sos instant de ciocolata sau ciocolata neagra si 1 lingura ulei
Pregătirea primului strat:
Puneți laptele într-o cratiță mare. Se dizolvă zahărul și gălbenușurile de ou în laptele proaspăt, apoi se adaugă ingredientele uscate rămase, cum ar fi făina și amidonul, apoi se amestecă bine cu un tel de bucătărie/un tel de sârmă pentru a se dizolva și a evita cocoloașele.
Se pune cratita pe aragaz si se incinge la foc moderat, amestecand continuu, pana da in clocot si se ingroasa, ca budinca.
Amestecați până când ingredientele sunt complet încorporate, important este să faceți acest lucru la o temperatură scăzută pentru ca laptele să nu se ardă.
Odată ce laptele dă în clocot, se mai fierbe încă 2 minute până se ajunge la consistența dorită.
Nu este nevoie să adăugați unt în budincă, prăjitura a fost testată și este foarte gustoasă fără el. In timp ce budinca se raceste, batem jumatate din pachetul de frisca intr-un castron mic si turnam peste o jumatate de cana de lapte (sau conform instructiunilor de pe ambalaj).
Bateți cu un mixer până la omogenizare. Dacă doriți să folosiți albușurile spumă, bateți-le până se întăresc.
Cand budinca s-a racit putin, incepeti treptat sa o amestecati cu frisca. Adăugați 1-2 linguri de frișcă în budincă și amestecați cu o spatulă până când cele două amestecuri devin omogene.
Luați câțiva biscuiți/biscuiți și tăiați-i în 2-3 bucăți, cel mai bine este dacă bucățile sunt mai mari ca să se simtă. Puteți folosi biscuiți sau biscuiți simpli sau cu ciocolată (plată/ciocolată).
Amestecați biscuiții în cremă și amestecați bine. Turnați amestecul într-un vas rezistent la cuptor cu diametrul de 26 cm sau într-un vas la alegere, folosind o spatulă, nivelăm bine partea de sus.
Pune prajitura la frigider sa se fixeze in timp ce pregatesti glazura.
Rupeți ciocolata în cuburi mici și puneți-o într-un castron mic deasupra altui vas într-o baie de apă și amestecați cu 1 lingură de ulei.
Se amestecă până se topește ciocolata. Puteți folosi și sos de ciocolată instant. Peste crema de biscuiti se toarna ciocolata topita si se netezeste bine.
Pune prajitura la frigider pentru 3-4 ore, apoi inainte de servire se decoreaza cu pesmet de ciocolata sau dupa preferinta.
Sfat
Daca vreti sa faceti prajitura in 3 straturi, faceti un strat suplimentar de ciocolata, pe care il veti pregati la fel ca primul, adaugati doar 2-3 linguri de cacao si omiteti crema.
În loc de frișcă, puteți adăuga 1-2 cuburi de unt. In castron vei aplica mai intai stratul de ciocolata, apoi stratul alb, iar la final il vei acoperi cu glazura de ciocolata.
Pofta buna!