Ce este fericirea? Iată o întrebare la care au încercat să răspundă nenumăraţi scriitori şi oameni de ştiinţă în decursul istoriei. Cu toate acestea, fericirea este un concept care prinde cu adevărat greutate doar într-o viziune proprie, asumată de un individ, conform dorinţelor şi aşteptărilor sale.
Prea mulţi au încercat de-a lungul timpului să definească fericirea, aşa încât efortul nostru de acum de a da o definiţie pentru ea, pe care am putea să o descoperim, ar fi zadarnic. Dacă ar fi o simplă noţiune, am putea uşor să o limităm într-o definiţie, însă fericirea este o stare a sufletului, chiar un mod de a trăi.
Mulţi dintre cei care au încercat să explice fericirea au ajuns la concluzia că nu există un răspuns strict la întrebarea “ce este fericirea?”, pentru că nu există un singur lucru care să ne facă fericiţi pe toţi.
Psihologii au gasit cateva lucruri interesante despre fericire:
Fa din fericire o prioritare. Daca fericirea nu se afla in fruntea listei tale de planuri si dorinte si sunt altele lucrurile pe care ti le doresti ar fi bine sa incerci ca macar aceste lucruri sa-ti ofere o stare de bine care sa te faca fericit.
Fa planuri pentru a fi fericit. La fel ca in orice alt domeniu de activitatea pentru a reusi trebuie sa faci planuri. Cei care nu planuiesc nimic, de fapt, planuiesc esecul.
Fixeaza-ti obiective pentru a fi fericit. Asa cum spuneam mai sus a face planuri inseamna a-ti fixa obiective. Aceste obiective trebuie sa fie specifice, masurabile, realizabile in timp. Pe langa acestea trebuie sa-ti planifici si in cat timp vei atinge aceste obiective.
Fa lucruri care te fac fericit. Desi pare ciudat, oamenii fac rar ceea ce le face cu adevarat placere. Este important sa faci ceea ce-ti place cat mai des posibil.
Fixeaza-ti sarcini din care poti obtine satisfactii. Satisfactia este o parte importanta a fericirii. Chiar si atunci cand ai de indeplinit activitati care includ sarcini nu foarte placute tot ai satisfactia lucrului implinit, finalizat.
Joaca-te si distreaza-te. Nu lua viata prea in serios. Desi cu totii avem responsabilitati nu vad de ce nu am putea sa ni le asumam intr-o maniera mai “jucausa”. In realitate cei care procedeaza asa sunt mult mai multumiti de viata lor.
Foloseste-te de calitatile tale. Desi cu totii ar trebui sa ne imbunatatim domeniile in care nu suntem foarte performanti nu trebuie sa uitam de punctele tari de care dispunem si sa le utilizam la maximum.
Fii curios. In mod constant cauta modalitati de a te binedispune.
Fii recunoscator si apreciaza cee ce ai. In general ne focusam pe ceea ce nu avem in loc sa ne concentram pe ceea ce avem. Nu exista dubii ca o data ce vom aprecia si vom fi multumiti cu ceea ce avem deja, starea noastra se va imbunatati simtitor.
Invata sa te placi si sa te iubescti. Trebuie sa ne iubim noi inainte de a ne iubi ceilalti. A-i iubi pe ceilalti si a fi iubit este cheia fericirii.
Investeste timp si energie in relatiile importante. Oamenii fericiri investesc mult in relatiile lor si sunt foarte suportivi cu oamenii importanti din viata lor, fiind generosi si altruisti.
Socializeaza si interactioneaza cu ceilalti cat de mult poti. Oamenii fericiti au prieteni multi si de calitate.
Traieste sanatos. Mananca bine, fii activ, practica un sport. Este destul de dificil sa fii fericit cand esti bolnav sau cand nu te simti bine.
Controleaza ceea ce poti controla. Sunt lucrusi si situatii, in viata, asupra carora avem control dar si altele asupra carora nu avem controlul. Accepta ce nu poti controla si invata sa faci diferenta intre cele doua.
Traieste in prezent. Henry Miller afirma ca “ fiecare moment este deosebit daca il vezi asa”. Singurul moment in care putem fi cu adevarat fericiti este momentul prezent. Asa ca, fii fericit acum. Daca nu acum, atunci cand?