Am reuşit! Vreau să vă împărtăşesc bucuria mea! Trandafirii pe care i-am primit cadou nu numai că au prins rădăcină, dar sunt cât pe ce să înflorească din nou! Dar să le luăm pe rând. Nu demult am primit în dar un buchet de trandafiri. Bine, e vorba de un bucheţel de doar 3 trandafiri, dar florile erau extrem de frumoase.
Trandafirii au stat destul de mult în vază, probabil erau foarte proaspeţi când i-am primit. După ceva timp bineînţeles că au început să se ofilească. Îmi părea foarte rău să văd cum acel dar minunat era aproape de sfârşitul său. De aceea am decis să încerc să folosesc tulpinile pentru a creşte alţi trandafiri. Şansele erau minime, căci florile au stat în vază destul de mult timp, dar eu am decis să încerc.
Chiar atunci când pregăteam butaşii, mi-am amintit de un îngrăşământ de casă pe care mama îl numea “triada”. Secretul mamei e destul de simplu: amestecăm într-un pahar 1 linguriţă de miere de albine, 1 linguriţă de cenuşă de lemn şi 2 linguriţe de suc proaspăt de aloe ţinută în frigider măcar 24 de ore înainte de asta. Apoi adăugăm apă stătută, astfel încât paharul să se umple ceva mai mult de jumătate, şi aşezăm butaşii în acest amestec pentru 12 ore (dacă trandafirii sunt în stare mai proastă, trebuie să stea mai mult).
După acest termen răsădim butaşii într-un sol bogat în humus. Reţineţi că butaşul trebuie să aibă cel puţin 2-3 muguri vii. După răsădire solul trebuie acoperit cu o pungă de plastic şi mutat într-un loc călduros (de exemplu pe dulapul din bucătărie).
Din când în când dăm la o parte punga, aşa încât floarea să poată respira, dar nu o scoatem cu totul. Revigorarea butaşilor are loc în perioade diferite, în funcţie de temperatură şi alţi factori, la mine asta s-a întâmplat la sfârşitul lui februarie.
Iată şi o mică galerie foto:
Aşa arătau trandafirii mei:
Iată butaşii tăiaţi:
Acum frunzele au căpătat o nuanţă verde-închisă, iar tulpina a devenit vizibil mai groasă, semn că planta deja se hrăneşte prin rădăcini. Mă gândeam chiar să scot un butaş din sol ca să vă arăt şi sistemul de rădăcini, dar mi-a fost milă, n-am vrut să risc.
Iată, dragi iubitoare de flori, micul secretul al mamei mele pe care vi l-am împărtăşit şi vouă. Triada este un stimulator perfect! Sper să aveţi parte de flori bogate şi frumoase!
Sursa: Calatorinromania