BIJUTERIILE SI-AU PIERDUT STRALUCIREA PE CARE O AVEAU ATUNCI CAND LE-AI CUMPARAT? NU ITI FACE GRIJI, CU PRODUSE PE CARE LE AI LOCUINTA TA, POTI REDA LUCIUL SI ASPECTUL DE NOU AL BIJUTERIILOR, INDIFERENT DE MATERIALUL DIN CARE SUNT CONFECTIONATE.
Bijuteriile din, inox, aur, argint, perlele, cele cu pietre pretioase si semipretioase, pot arata ca noi in numai cateva clipe, daca le aplici tratamentele de curatare potrivite.
Curatarea bijuteriilor de inox
Bijuteriile confectionate din inox se curata foarte simplu cu ajutorul unei solutii din apa calda si detergent de vase. Se lasa la inmuiat 5 – 10 minute in aceasta solutie, dupa care se clatesc cu apa curata. Se lasa la uscat pe un prosop curat, dupa care se sterg cu o carpa moale din bumbac sau microfibra.
De asemenea, bijuteriile din inox se pot curata cu putina pasta de dinti. Aceasta va lasa bijuteria curata, ca noua.
Curatarea bijuteriilor din argint
Bijuteriile din argint 100%, fara aplicatii, fara pietre sau alte obiecte care se pot dezlipi, pot fi curatate daca se fierb, timp de doua minute, intr-o solutie formata din apa (cat sa acopere bijuteriile) si o lingura de detergent lichid de vase.
Tototdata, bijuteriile din argint cu pietre, se pot curata daca se inmoaie intr-o ceasca cu otet in care ai pus jumatate de lingurita de bicarbonat.
O alta solutie la indemana, este sa stergi bijuteria cu pasta de dinti (alba), dupa care sa o clatesti. Daca o speli si cu o periuta de dinti veche, cu atat ea va fi mai curata si mai lucioasa.
Curatarea bijuteriilor din aur
Bijuteriile din aur acumuleaza praf in combinatie cu transpiratie sau alte substante, motiv pentru care isi pierd usor din textura si din stralucire.
Cea mai simpla si rapida solutie este sa cureti bijuteriile de aur cu o bucata curata de microfibra sau bumbac. O alta varianta este sa inmoi bijuteriile de aur intr-o solutie formata din apa fierbinte si detergent lichid de vase. La final, bijuteriile se clatesc cu apa rece si se sterg cu un servetel de hartie.
De asemenea, daca lasi bijuteriile sa stea intr-o solutie formata din apa si bicarbonat, ele vor arata ca noi in numai cateva momente.
Bijuteriile de aur trebuie curatate intr-o baie de apa calda in care s-a dizolvat detergent si cateva picaturi de amoniac. Cele care au pietre pretioase, chiar diamante, se curata la fel, frecandu-le usor cu o periuta mica, pentru aplicat rimelul pe gene.
Aurul devine iarasi stralucitor daca se freaca cu suc de ceapa proaspata, iar peste cateva ore se lustruieste cu o carpa moale.
Lanturile de aur se curata cel mai bine cu scrum de tigara sau praf de copt.
Bijuteriile aurite – aveti grija ca inainte de a le purta pentru prima oara sa le dati pe toata suprafata lor cu un lac de unghii incolor. Pe aceste bijuterii nu trebuie sa ajunga alcoolul sau vreun dizolvant, pentru ca strica stratul de aur. Orice atingere cu dizolvantii face ca aurirea sa dispara imediat.
Curatarea bijuteriilor de inox:
Bijuteriile confectionate din inox se curata cu ajutorul unei solutii din apa calda si detergent de vase. Se lasa la inmuiat 5-10 minute in aceasta solutie, dupa care se clatesc cu apa curata. Se lasa la uscat pe un prosop curat, dupa care se sterg cu o carpa moale din bumbac sau microfibra.
-De asemenea, bijuteriile din inox se pot curata cu putina pasta de dinti. Aceasta va lasa bijuteria curata, ca noua.
Curatarea briliantelor:
Briliantele se curata cu clabuc de sapun moale (de copii), apoi se clatesc bine cu apa.
Curatarea bijuteriilor cu pietre pretioase
Urmele de praf sau murdarie care se acumuleaza pe pietrele pretioase si semipretioase pot fi curatate daca se sterg cu o cantitate mica de pasta de dinti si cu o periuta veche, dar cu perii moi. Dupa 2 – 3 minute, clateste bijuteria cu un jet puternic de apa rece si las-o sa se usuce pe o carpa moale.
Curatarea bijuteriilor cu perle
Perlele sunt foarte pretentioase, motiv pentru care curatarea lor nu implica niciun fel de susbtanta chimica. Pentru curatarea acestora ai nevoie doar de o carpa din bumbac, umezita. Se sterge fiecare perla in parte si se indeparteaza astfel urmele de transpiratie sau praf.
Pe de cealalta parte, imitatiile de perle, pot fi inmuiate in apa calda cu sapun lichid. Dupa 5 minute bijuteriile se scot, se clatesc cu apa rece din belsug pentru a evita urmele de detergent si se lasa la uscat.
Curatarea bijuteriilor din os si fildes:
-Aveti obiecte de toaleta sau bibelouri de os si nu stiti cum sa le curatati? Bagati-le intr-o baie de lapte rece, lasati-le sa stea 2-3 ore, apoi frecati-le cu o carpa moale.
-Obiectele de os sau fildes raman albe daca vor fi unse cu lapte rece (cu o pensula).
Sursa: Missi Boutique