Sunătoarea (Hypericum perforatum) conține un ulei volatil numit hipericină, flavonoide, tanin, rezine, acid cafeic şi clorogenic, derivaţi carotenoidici şi diverşi acizi organici.
Cele mai puternice efecte terapeutice le au vârfurile sale înflorite, care conțin câteva substanțe care atunci când sunt macerate în apă sau în alcool le dau acestora o culoare roșiatică foarte caracteristică.
Un preparat farmaceutic din sunătoare este uleiul, care se poate folosi atât intern, cât și extern. Ulei de sunătoare împotriva mușcăturilor de insecte Se introduc într-un recipient din sticlă: o jumătate de cană de flori şi frunze proaspete, mărunţite, de sunătoare; o mână de migdale; un pahar de ulei de măsline sau de in. Se închide ermetic şi se lasă la macerat într-un loc răcoros şi întunecos, timp de 3 săptămâni. După deschidere, recipientul se păstrează la frigider.
Cu acest ulei se ung zonele afectate, pentru calmarea durerii şi estomparea umflăturii. Se foloseşte şi împotriva înţepăturilor de albine sau viespi. Ulei de sunătoare pentru uz extern Se pun 10 linguri de flori de sunătoare uscată și mărunțită nu foarte fin în jumătate de litru de ulei de măsline, de sâmburi de struguri sau de susan. Se închide ermetic și se lasă amestecul să macereze la soare, vreme de 2 săptămâni, după care se filtrează și se păstrează într-o sticlă închisă la culoare, care se păstrează în locuri întunecoase și reci.
• Arsuri de gravitate mică și medie: la prima aplicație se face o spălare cu un tampon de vată foarte bine umezit cu tinctură de sunătoare, iar mediat după ce se usucă pielea, se aplică ulei de sunătoare din belșug; se fac 2-3 asemenea aplicații, zilnic.
• Dermatită atopică: se fac aplicații cu ulei de sunătoare, de 3 ori pe zi, până la vindecarea completă. Ulei de sunătoare, pentru piele sănătoasă Se umple un borcan cu flori de sunătoare, până la gât, apoi se toarnă ulei de măsline până le acoperă. Se închide ermetic şi se așează borcanul câteva săptămâni la soare sau în apropierea unei surse de căldură. După o perioadă, uleiul va deveni roşiatic. Se filtrează printr-o bucată de tifon şi se storc bine resturile, apoi se depozitează lichidul într-o sticlă de culoare închisă, în loc rece.
• Efecte: uleiul de sunătoare are asupra pielii efect tonifiant, regenerant, calmant, anti¬inflamator şi cicatrizant; vindecă arsurile solare şi pielea iritată, estompează cicatricele. Se poate folosi simplu sau în diverse amestecuri.
Precauții Uleiul de sunătoare poate da reacţii de tip alergic, ca urmare a fenomenului de fotosensibilizare. De aceea, pe toată perioada tratamentului, se va evita expunerea directă la soare (având grijă ca 24 de ore după folosirea preparatului cu sunătoare pielea să nu fie expusă la soare).